onsdag 27 juni 2012

Så syns offentliga måltider i Almedalen

På Måltidsbloggen kan du följa hur skolans, vårdens och omsorgens måltider lyfts på Almedalsveckan. Nedan listar vi olika aktörers aktiviteter i ämnet och de seminarier vi rapporterar från.
Inläggen publiceras även på matlandet.se. Där kan du läsa en sammanställning av fler Almedalsseminarier med koppling till mat.
Foto: Gotlands kommun
Måndag 2 juli:
  • ”Lite off” – miniseminarium utanför det officiella kalendariet om offentliga måltider, Magasin Måltid (vi rapporterar)*
Tisdag 3 juli:
Onsdag 4 juli:
Torsdag 5 juli:
  • Måltid och Politik "kompetens på tallrik", Stiftelsen Måltidsmuseum i Grythyttan (vi rapporterar)*
  • Tryggare mat på krogen – om skärpta krav på att informera om matens innehåll, Specksgränd 11, Astma- och Allergiförbundet (vi rapporterar) *

* = Livsmedelsverket finns med i panelen. Dessutom medverkar GD Inger Andersson i onsdagsseminariet Kan regelförenkling skapa tillväxt?, en del av TV4-satsningen Mitt Kök – Sverigeresan.

tisdag 26 juni 2012

Projektblogg för stärkt samarbete mellan pedagoger och måltidspersonal

Man kan hitta mycket inspiration och kunskap om offentliga måltider i sociala medier. En intressant blogg att följa skrivs av Projekt MEDEL i Göteborg.

Syftet med projektet är att stärka samarbetet mellan måltidspersonalen och den pedagogiska personalen i förskolan och skolan, så att de kan arbeta för en ännu bättre service och pedagogik kring måltiderna. Du hittar deras projektblogg här: http://euprojektmedel.com/

Vilka andra bloggar, hemsidor, facebookgrupper eller twitterflöden följer du för att hänga med kring just offentliga måltider? Skriv en kommentar här på Måltidsbloggen och tipsa oss och andra!

torsdag 21 juni 2012

Snart dags för utbildningar om näringsriktiga skolmåltider

Vad innebär de nya lagkraven på näringsriktig skollunch? Vad krävs egentligen av kommunen när det gäller dokumentation och uppföljning?

I höst bjuder Livsmedelsverket, Skolverket, Skolinspektionen, Miljöstyrningsrådet och Sveriges Kommuner och Landsting in kommunala beslutsfattare till fyra innehållsrika seminarier kring de frågorna. Skolinspektionens granskning av hur kommunerna lever upp till lagen visar att det behövs mer information om hur den politiska nivån kan se till att måltidsverksamheten håller hög kvalitet.

I vår ordnar vi och Skolverket också heldagsutbildningar för ansvarig personal i skolrestauranger, berörd skolpersonal och kostchefer i kommunen. Utbildningarna hålls på cirka 20 orter runt om i landet och syftet är att ge stöd för planering och servering av bra skolmat. Fokus är näringsriktighet och säkerhet men vi tar även upp hur man kan arbeta med trivseln och den fysiska miljön så att maten verkligen äts upp.
Håll utkik efter mer information här på bloggen, på Livsmedelsverkets webbplats och i din brevlåda!

onsdag 20 juni 2012

Måltidsbloggen i Almedalen!

Foto: Gotlands kommun
Måltiderna i vården, skolan och omsorgen är en omdebatterad fråga. Det gäller även under årets Almedalsvecka.
Den 2–8 juli genomförs seminarier om allt från offentlig upphandling av måltidsverksamhet och kostnader för skolmaten till kompetensförsörjning och egna tillagningskök på sjukhus.
I Almedalsveckans kalendarium kan du läsa om alla arrangemang kring offentliga måltider.
Måltidsbloggen rapporterar på plats i Visby. Missa inte det!

torsdag 7 juni 2012

Matfestival lockade kockar och pedagoger


Att olika yrkesgrupper behöver jobba tillsammans för att måltiderna ska bli riktigt bra är något vi brukar lyfta i olika sammanhang.
I tisdags fick vi se prov på det i praktiken när förskolekockar och förskollärare från norr till söder samlades till en matfestival på Tekniska museet i Stockholm. Vi på Livsmedelsverket hade bjudit in tillsammans med organisationen Allebarnsrätten.

Alla de 130 som deltog hade ansökt om att deras förskolor skulle utses till ”raketförskolor” och få ett bidrag för att utveckla måltiderna på sin förskola. 50 hade fått utmärkelsen.
Förmiddagen ägnade vi åt workshops om hur man lär barn att hitta sin egen smak, hur barnlitteratur kan användas i arbetet med måltiderna, om att odla tillsammans med barnen och om matlagning både inom- och utomhus. 
På eftermiddagen handlade det om erfarenhetsutbyte: Vad är våra bästa tips och idéer om hur man använder måltiderna i det pedagogiska arbetet, hur man ökar barnens kunskap om mat och måltider och hur man skapar matglädje? Massor av kreativa tankar kom upp. Några av dem publicerar vi på Livsmedelsverkets webbplats.
Deltagarna hade också med sig material som vi samlade till en utställning där de kunde visa varandra hur de jobbar med måltiderna på just sin förskola: Odling på förskolans gård, tema årstider, en kåta med matlagning över öppen eld, bufféer, mat för alla sinnen, barnens egna kokböcker, med mera, med mera.
Vi tror och hoppas att det var ett gäng inspirerade kockar och pedagoger som åkte hem efter dagen. Fulla av energi att jobba vidare för ännu bättre måltider i förskolan!

Håll utkik efter dokumentation från dagen som kommer att sammanställas och läggas ut på vår webbplats. På webbplatsen hittar du även våra råd om Bra mat i förskolan

tisdag 5 juni 2012

Samlade kompetensen rörande överens

Över 300 professionella inom näringslära tog nyfiket del av förslaget till nya nordiska näringsrekommendationer som presenterades i Reykjavik i dag den 5 juni 2012.

Inför den fullsatta lokalen satt tio nordiska experter på rad och redogjorde för expertgruppernas arbete där man gått igenom den senaste litteraturen på sambanden mellan kost och hälsa.

Förslaget till nya referensvärden för näringsintag skiljer sig inte mycket från rekommendationerna från 2004. Några viktiga skillnader är ett minskat fokus på mängden kolhydrater och fett men en större tyngd på typen av fett och typen av kolhydrater samt höjda rekommenderade intag för bland annat vitamin D och selen. Möjliga konsekvenser av detta är att det vid måltidsplanering och näringsberäkningar i storkök blir än mer viktigt att titta på typen av fett snarare än totalmängden fett samt behov av justeringar i recept och menyer för att få upp nivåerna av vitamin D och selen (som är svårt att få till redan idag!).

Förutom referensvärden för en massa näringsämnen kommer de nya näringsrekommendationerna glädjande nog lägga ett stort fokus på mat och livsmedel.  Här var forskarna rörande överens om att en kost med mycket frukt och grönt, fibrer, fullkorn, fisk, vegetabiliska oljor och magra mjölkprodukter minskar risken för sjukdom. Söta drycker, godis, bakverk, vitt mjöl och hårda fetter som smör ökar risken för olika sjukdomar och viktuppgång. Även mycket rött kött och chark kan vara negativt för hälsan.

Den vetenskapliga genomgången som presenterades idag har föregåtts av ett mycket omfattande och tidskrävande arbete. Det är värdefullt att processen varit så öppen och att allt kommer finnas tillgängligt via webben inom kort. Förslagen kommer gå ut på öppen konsultation i september-oktober, där den som vill får lämna synpunkter. Därefter kommer det slutgiltiga förslaget att godkännas av nordiska ministerrådet.

Läs mer här:

Vad är ”mat lagad från grunden” i storköksvärlden?

Kan storkök laga mat från grunden precis som lyxkrogen och hemmakocken? Vad innebär i så fall begreppet i dessa sammanhang? Kan man till exempel använda hackade, skalade och konserverade råvaror och ändå påstå att man lagar mat från grunden? Det är en fråga som diskuteras i många kommuner och landsting just nu.
Vi har tagit fram ett förslag på tolkning av vad begreppet ”mat lagad från grunden” innebär för er i storköksbranschen. Syftet är att underlätta för kommuner och landsting att bestämma ambitionsnivån – utifrån sina egna förutsättningar – när det gäller att laga mat från grunden.
Till vår hjälp har vi haft några representanter för storköksbranschen. Gruppen träffades första gången på GastroNord-mässan i Stockholm för att påbörja arbetet med detta. Vi var rörande överens om att det inte finns något ”rätt eller fel” och att man måste vara ödmjuk inför att alla inte klarar av att laga allt från grunden.

I arbetet har vi också hämtat inspiration från ett arbete som genomförts av Kost- och transportservice i Katrineholms kommun.
Läs om resultatet av gruppens arbete på Livsmedelsverkets webbplats.

måndag 4 juni 2012

Kompetenscentret växer!

Nu rekryterar vi en informatör som ska vikariera för mig när jag går på föräldraledighet i september. I tjänsten ingår både att jobba med kommunikationen kring måltider i vården, skolan och omsorgen och med Livsmedelsverkets satsning på stöd till små livsmedelsföretag.
Känner du en högskoleutbildad informatör med några års erfarenhet av strategiskt och praktiskt kommunikationsarbete? Vi söker någon som kan analysera, göra kloka bedömningar och praktiskt hålla i genomförandet av olika slags kommunikationsinsatser för att vi ska nå våra mål.
Sista ansökningsdag är den 10 juni.

fredag 1 juni 2012

Svårgreppbara begrepp

Bland alla begrepp vi rör oss med i branschen är nog de som rör närproducerad, lokal och regional mat de svåraste att komma överens om vad de egentligen innebär. Undrar om det ens är möjligt?!
Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, driver ett projekt på det här temat. Igår var jag med på projektets halvtidskonferens här i Uppsala. En bra eftermiddag då begreppen, eller åtminstone problematiken kring begreppen, tydliggjordes.
 Ingela Hallberg, SLU ledde diskussionen
Forskning visar att det finns en mångfald av perspektiv, motiv och argument för och emot lokal mat. De skiljer sig också åt mellan olika världsdelar, länder och politiska sammanhang.

Alla argument för och emot lokal mat är inte nödvändigtvis byggda på fakta, snarare på enskilda individers och organisationers föreställningar om vad lokal mat är. Många associerar lokal mat med småskalig produktion, ekologiska varor, hantverksmässig produktion och/eller främjande av lokala mattraditioner.
Men oavsett vad forskningen visar är många konsumenter intresserade av lokal mat av olika skäl. Det påverkar förstås också arbetet med de offentliga måltiderna. Många kostchefer i kommuner och landsting efterfrågar stöd och riktlinjer kring detta för att underlätta i arbetet. Som ni förstår är det inte helt lätt för oss att leva upp till de förväntningarna!
Fortsättning följer…