tisdag 28 augusti 2012

Inspirerande möte med engagerade skolbarn


”Det borde vara mer växter och lite musik i högtalarna.”

”Jag tycker att det är jobbigt när killarna skriker i matsalen. Men annars är det ganska bra här.”

”Jag tycker att det är viktigt att de inte ändrar mattanter hela tiden. Då blir jag blyg.”

”När man kommer till matsalen är man jättehungrig. Men viss mat är jättevattnig och då blir man inte hungrig längre.”

Rummet, mötet, maten. Barnen i den skolrestaurang där jag hälsade på häromdagen var rörande överens med oss i kompetenscentret att det är många saker som måste fungera för att man ska känna matglädje i skolan.

Syftet med mitt besök var att samla några citat som vi kan använda i en skrift vi tar fram om offentliga måltider. Det var inte svårt att få tankar och förslag om vad som är viktigt kring skolmåltiderna och hur det skulle kunna vara. Barnen är verkligen engagerade i skolmaten!

Jag gick därifrån inspirerad och stärkt i övertygelsen att vi prioriterar rätt frågor i arbetet med måltiderna i skolan, vården och omsorgen.

torsdag 23 augusti 2012

Nu är vi laddade inför höstens arbete!


Välkomna tillbaka till Måltidsbloggen efter sommaruppehållet!

Nu har vi laddat batterierna ordentligt och är redo att ta itu med höstens utmaningar i vårt arbete med att på olika sätt bidra till en positiv utveckling av de offentliga måltiderna i landet.

Hösten kommer att vara innehållsrik, nedan kan du se några av aktiviteterna som vi planerar för.

Vi kommer att:

  • Presentera korta filmer om ”Måltiderna som pedagogiskt verktyg – i utomhusmiljö” och ”Barn i kök”
  • Uppdatera Livsmedelsverkets råd Bra mat i skolan
  • Samla in, sammanställa och publicera branschfakta
  • Anordna en nätverksträff kring måltider för personer med intellektuell funktionsnedsättning
  • Diskutera med ansvariga för databasen Dabas kring behovet av förbättrad näringsinformation i deras system
  • Medverka i flera konferenser, bland andra MAT 2012 i Växjö, Matlandetkonferensen på Öland, Stora Måltidsdagen i Stockholm och Ny Nordisk Mats konferens i Oslo.
  • Träffa branschfolk i bland annat i Jämtland, Dalarna, Östergötland och Skåne.
  • Delta vid erfarenhetsutbyte med kollegor från Tyskland som besöker Sverige
  • Sist men inte minst: Under november månad bjuda in till seminarier för politiker kring näringsriktiga skolmåltider på fyra platser runt om i landet.

Följ vårt arbete på bloggen under hösten. Full fart – nu kör vi!

tisdag 21 augusti 2012

Gärna fet fisk i förskolan och skolan – men undvik strömming

Bild på flicka och strömmingNästan all fisk är nyttig. De flesta av oss skulle må bra av att äta mer fisk. Men det finns fisksorter som kan innehålla förhöjda halter av till exempel miljögiftet dioxin. Det gäller några feta fiskar som fiskas längs framför allt Norrlandskusten och vid Vänern och Vättern.

Många vet att gravida bör undvika att äta sådan fisk. Färre känner till att rådet också gäller barn och unga kvinnor, eftersom giftet lagras i kroppen.


I Livsmedelsverkets råd skriver vi att det är bra om skolan och förskolan serverar fisk 1­–2 gånger i veckan och att det en av gångerna bör vara fet fisk som sill, lax och makrill. Råden uppdateras nu och där förtydligas att man bör undvika fiskar som kan innehålla förhöjda halter miljögifter. Strömming bör undvikas helt.


I dagarna drar Livsmedelsverket igång informationskampanjen "All strömming är inte nyttig" för att öka kunskapen om riskerna. Kampanjen riktar sig främst till unga kvinnor, barnfamiljer, yrkesfiskare och fritidsfiskare i de regioner där problemen är störst.


Planerar du måltider i förskolan och skolan? Läs mer om vilka fisksorter som barn och unga bör undvika på kampanjsajten www.nyttigfisk.se.