fredag 26 oktober 2012

På praktik i verkligheten


Vi tackar Karin och Manal som varit praktikanter hos oss under 6 respektive 4 veckor för att de ville komma och följa oss i vårt arbete - lycka till framöver!

Nedan ser ni Karins reflektioner:

Efter 6 veckor på Livsmedelsverket, men kanske framför allt ute i arbetslivet, har jag fått ett helt annat perspektiv på vad man kan göra när man är färdigutbildad kostvetare. 
Från första dagen har jag fått följa med på det mesta, allt från mässor till nätverksträffar och utbildning. 
Jag har ihop med Manal (som bara hade 4 veckor) fått hålla i ett mindre projekt med i stort sett fria händer vilket gör att man utvecklas och engageras i uppgiften på ett helt annat vis.

Ett av uppdragen jag fått jobba med handlade om att sammanställa inspiration från en heldag med förskolepedagoger och förskolekockar till tips och idéer som man själv kan testa ute på sin förskola. Det kommer inom kort publiceras på hemsidan.

Det som slagit mig mest under praktiktiden är att det finns så otroligt många människor ute i landet med ett driv att alltid vilja förbättra verksamheten och alla verkar tycka att de har världens roligaste jobb! 
Där vill jag också vara och helst redan nu, men innan dess ska jag läsa klart sista året. 

Karin Hagberg
Kostvetarstudent på IKV i Uppsala

tisdag 23 oktober 2012

Fler beslutsfattare sökes...


... till seminarierna "Så klarar din verksamhet nytt lagkrav på skolmaten"

Det finns fortfarande platser kvar på höstens skolmatseminarier till politiker och förvaltningschefer i Malmö, Göteborg och Umeå.

Vi har förlängt sista svarsdatum till fredagen den 26 oktober.

Läs mer om seminarierna här:
www.slv.se/skolmat

torsdag 18 oktober 2012

Film - Lära med Måltiden

Från och med i dag kan ni se vår nyligen inspelade film "Lära med Måltiden". En film som vi önskar  ska inspirera till att skolmåltiden bättre än i dag används som en integrerad del av skolans arbete.
Jag har haft den stora förmånen att vara med vid filminspelningen och jag fick nypa mig i armen flera gånger för att förvissa mig om att det jag var med om var sant. 

Filmen visar på vilken potential det finns med skolmåltiderna. Jag fick på skolan förmånen att träffa skolledning, pedagoger och kökspersonal som arbetar mot gemensamma mål för barnens bästa. 
Inspelningen gjordes en dag i slutet av augusti  när regnet öste ner, att ställa in utematlagningen bara för att regnade fanns från skolans sida inte en tanke på. Det var bara för mig och det ytterst flexibla filmteamet att ta på oss regnkapporna och fälla upp paraplyt över filmkameran och hänga på!

Resultatet hittar ni via nedanstående länk - hoppas att den ger er inspiration till att, än mer än i dag, få in skolmåltiden som en integrerad del av skolans verksamhet. 

torsdag 11 oktober 2012

Förbjuder lagen att äldre är med vid matlagningen?

– Hur kan ni göra på detta vis? Varför förbjuder ni äldre att känna sig behövda? Har ni hört talas om trivsel och matglädje? Den rakryggade mannen från Matpatrullen, ser argt på mig. Det tar några minuter innan vi rett ut missförståndet och vi båda pustar ut. Innan vi skiljs får jag en kram och lovar samtidigt att lyfta upp frågan på Livsmedelsverkets webb och på denna blogg...
 
Många äldre har lagat mat hela livet och tycker om att få vara delaktiga i arbetet med matsedelsplanering, receptgenomgångar, dukning, förberedelse och tillagning av mat.
Det finns många sociala fördelar med att ta med de äldre i arbetet kring måltiden och ingenting i lagstiftningen som hindrar, så länge den mat som serveras är säker och tjänlig.
Det som behövs är att diskuterar igenom vilka specifika ”hygieniska faror” som skulle kunna uppstå, samt anpassa arbetsrutinerna efter det. Det behöver inte vara krångligt eller svårt.
När resonemanget är färdigt kring vilka speciella arbetsrutiner som behövs för att passa till just er arbetsplats och era äldre, är det viktigt att all personal som arbetar i köket får vetskap om vad som gäller.

onsdag 10 oktober 2012

Vill du genomföra ett projekt inom mat och måltider för vård, skola eller omsorg? Då kan du söka och få pengar!

Matlandetvisionen syftar till att profilera Sverige som ett matland på många områden. I visionen finns fem fokusområden och offentlig mat är ett av dem. Varje år delar Jordbruksverket ut pengar som stöd för olika projekt inom fokusområdena. Inför nästa år kommer projekten prioriteras utifrån följande nyckelord:

· Samverkan
· Innovation
· Efterfrågan och konsumentbehov
Detta gäller inom alla fem fokusområden.
Här kan du läsa om de projekt som fått pengar inom de fem områdena under 2012.

Vilka kan söka? De som kan söka är organisationer, förening eller företag.
 
Vad krävs för att få stöd? För projektstöd gäller att resultatet av projektverksamheten ska vara av allmän nytta och resultaten kunna spridas nationell. Det finns flera kriterier som måste vara uppfyllda för att projektet ska komma i fråga. Från förra året vet vi att flera ansökningar föll på att de inte levde upp till kraven. Så läs igenom kraven noga och vässa pennan. OBS sista dag att söka 12 november. Lycka till!
 

 

tisdag 9 oktober 2012

Ett silver som är guld värt!


I går vann ”Team Swedish School restaurants” silver i mat-OS i tyska Erfurt.

Tack Michael Bäckman, Fredrik Kämpenberg, Martin Karlsson, Even Bakke och Lyndon McLeod för att ni bidragit till att svenska offentliga måltider tagit ännu ett kliv framåt i utvecklingen!

Ert stora engagemang för vår bransch är GULD värt!

Grattis från oss här på Livsmedelsverket!

måndag 8 oktober 2012

Svenska skolkockar tävlar i OS

Alldeles strax får vårt svenska skolkockslandslag veta sin placering i dagens deltävling. De deltar i Culinary Olympics, "matlagnings-OS" som pågår mellan den 5-10 oktober i Erfurt, Tyskland. Det är första gången Sverige deltar med ett lag skolkockar. Deltävlingarna pågår till onsdag då de slutliga medaljörerna koras.

Vi håller såklart tummarna allt vi kan! Följ laget direkt på deras Facebook sida: http://www.facebook.com/pages/Team-Swedish-School-restaurants-for-the-Olympics-2012/312378332131861

fredag 5 oktober 2012

”Mer än bara ett klassrum … ”

…är ett nytt inspirationsmaterial från NCFF och Folkhälsoinstitutet. Och visst är skolan verkligen mer än bara ett klassrum! Förutom olika utemiljöer är "Mat och måltid" en av de pedagogiska miljöer som beskrivs. Eva Flygare skriver:
”I Sverige tillbringar nästan alla barn 13 år i skolan. Det innebär 2314 skoldagar och lika många skolluncher under hela skoltiden. Under denna tid finns det tusental möjligheter att påverka mat och matval.”

Med praktiska råd, idéer och lästips kan man läsa mer om:
  • Utematlagning
  • Styla skolrestaurangen
  • Pedagogisk måltid
Beställ eller ladda ned materialet på:
http://www.fhi.se/Publikationer/Alla-publikationer/Mer-an-bara-ett-klassrum---Ett-inspirationsmaterial-kring-pedagogiska-miljoer-som-framjar-halsa-och-larande/

Och missa i hela friden inte denna fina broschyr från Projekt MEDEL i Göteborg. Den heter ”Måltiden – en del i lärandet” och beskriver även den hur måltiden kan användas som ett pedagogiskt redskap. Läs mer och ladda ned här:
http://euprojektmedel.com/2012/09/06/ny-inspirationsbroschyr/
  




torsdag 4 oktober 2012

Lärarens roll vid måltiden

Apropå förra blogginlägget tyckte vi att delen om pedagogiska måltider var extra spännande. Christine presenterade tre olika lärarroller där man interagerar olika mycket med barnen.
  • Den sociala lärarrollen innebär att läraren pratar mycket med barnen om måltiden.
  • Den utbildande lärarrollen pratade inte lika mycket med barnen utan visade mer hur en måltid går till.
  • Den undvikande lärarrollen åt med sina kollegor och pratade inte alls med barnen.
Christine Persson Osowski presenterade också ACTS- teorin ( the Adult to Child-oriented Teacher role theory for School meals) och enligt den kan alla tre lärarroller ses som både vuxen- och barnrelaterade. När man fokuserar på barnet så anpassar man sin roll efter barnets vilja och perspektiv.

Det finns många olika aspekter när det kommer till pedagogiska måltider. Ett barnorienterat lärande ihop med den sociala eller den utbildande lärarrollen leder till att man kan använda måltiden som ett pedagogiskt redskap! 

Karin Hagberg och Manal Diraoui
Kostvetarstudenter ute på praktik

tisdag 2 oktober 2012

Fastvuxna tankar om skolmat

Rykande färsk forskning på skolmat menar att den negativa bilden av skolmat är en social konstruktion vi har skapat och håller fast vid. Alltså att det är mer ett ”accepterat sätt att tänka” snarare än verklighet. Man ser på skolmåltiden som en ”andra klassens måltid” på grund av minnen av att den serveras i bristfällig miljö, av otrevlig personal och avsaknaden av social samvaro vid måltiden. Allt detta, tillsammans med en begränsad budget, snäva ramar och höga krav gör arbetet i skolmåltidsverksamheten till en verklig utmaning. 

Den ideala skolmåltiden beskrevs som en måltid med mycket grönsaker, många rätter att välja på, mat lagad på skolan i en trevlig och lugn miljö. 
 
När man tänker på hur många skolmåltider som skulle klassas som ”ideala” i verkligheten är det väl ändå dags att ändra på den där sociala konstruktionen av dålig skolmat!?

Den här studien och mycket mer intressant kring finns att läsa i Christine Persson Osowskis avhandling som presenterades i fredags den 28 september. Andra spännande områden som tas upp är olika lärarroller vid en pedagogisk måltid och barns uppfattningar om mat och skolmåltider. Gå genast in på länken nedan och hämta hem avhandlingen. En bra svensk sammanfattning finns på sidan 60!
 

måndag 1 oktober 2012

Mitt i Matlandet!

De offentliga måltiderna är på allas läppar just nu. På den Matlandetkonferens som genomfördes på Öland i förra veckan var det få av de som stod på scenen som inte nämnde hur viktiga de offentliga måltiderna är för att nå visionen att Sverige ska bli det nya Matlandet.

Många delar vår uppfattning att det är kunskap och kompetens som är en framgångsfaktor för en positiv utveckling av såväl de offentliga måltiderna som Sverige – det nya matlandet.
På tal om det!  - nu är det hög tid för landets politiker och chefstjänstemän att anmäla sig till våra seminarier i november på temat ”Så klarar din verksamhet nytt lagkrav på skolmaten”.

Mer information, inbjudan och anmälan finns på denna länk: www.slv.se/skolmat