Det finns många sociala fördelar med att ta med de äldre i arbetet kring måltiden och ingenting i lagstiftningen som hindrar, så länge den mat som serveras är säker och tjänlig.
När
resonemanget är färdigt kring vilka speciella arbetsrutiner som behövs för att
passa till just er arbetsplats och era äldre, är det viktigt att all personal som
arbetar i köket får vetskap om vad som gäller.
På Livsmedelsverkets sidor om måltiden i äldreomsorgen finns nu text kring hygienrutin för äldres medverkan i köket. Läs den här
På Livsmedelsverkets sidor om måltiden i äldreomsorgen finns nu text kring hygienrutin för äldres medverkan i köket. Läs den här
Det finns många fördelar med att vara med vid förberedelsen av måltiderna. Viktigast för att en människa ska må bra är att man känner sig delaktig och behövd. Att äta regelbundet och näringsriktigt är viktigt. Att känna doften av mat triggar i gång hungerskänslorna, för när man blir äldre blir man i bland också skörare och behöver då äta näringsrikt för att slippa onödiga åkommor.
SvaraRaderaDu har så rätt! Det är viktigt att få i sig bra mat i alla åldrar! Och för att kunna locka fram aptit hos äldre, sköra personer, krävs en hel del kunskap och lyhördhet, samt ett gott samarbete mellan avdelning och kök.
RaderaUNDERBART!
SvaraRaderaVi arbetsterapeuter arbetar med Aktiviteter i Dagliga Livet (ADL) och gör bedömningar av de äldre. Vad kan man delta i när man är gammal, sjuk eller dement? MATLAGNING! De flesta har lång erfarenhet och VILL fortsätta laga sin mat. Det skapar matlust och inspirerar. Sprid information till våra vårdboenden så att de förstår att de faktiskt FÅR laga mat med de äldre!
Ja, Tack Susan. Vi ska göra vad vi kan för att inspirera till matlagning med de äldre.
RaderaDu pekar på en så viktig sak! När personal med olika yrkeskunskaper tillsmans engagerar sig för de äldre, då är det möjligt att skapa den äldrevård som vi alla önskar oss.