torsdag 17 april 2014

Påskmat

Precis som tidigare år inser man runt påsk att det snart är sommar - och vi som har så mycket vi vill göra innan dess!

Veckan efter påsk skrivs det sista ordet på de rekommendationer vi tagit fram kring sjukhusmåltider tillsammans med Hälsofrämjande sjukvård och deras arbetsgrupp som arbetar med måltider. Efter tryck sprids det sedan till landets sjukhusledningar.

Planering pågår för fullt kring Almedalsveckan. Vi återkommer här på bloggen efter påsk med mer information om hur vi ska lyfta fram de offentliga måltiderna där.
Frågorna haglar över oss om råd och stöd hur man ute i kommunerna ska hantera alla individuella önskemål och krav på skolmat - vi svarar så gott vi kan och planerar parallellt för ett mer generellt och samlat stöd. Det vore bra om vi hittar en form där vi kan diskutera och utbyta erfarenheter om hur frågan kan hanteras.

Arbetet med vårt uppdrag kring äldremåltiderna rullar på, bland annat träffade vi representanter för ledningarna i PRO, SPF och SKPF för ett par veckor sedan.

Engagemanget kring offentlig mat är större än någonsin såväl i media som rent allmänt. Synpunkter på vilka livsmedel som köps in till de offentliga köken  hörs från många håll. En nyhet denna vecka är att vi under påskveckan beräknas handla mat för cirka sju miljarder till de svenska hushållen - jämför det med att vi under hela året köper in mat för cirka nio miljarder till de offentliga köken. 

Politiker, upphandlare, kostchefer och de som beställer mat till de offentliga köken ska naturligtvis ta sitt ansvar för att de livsmedel som hamnar i köken på alla sätt är schysst och långsiktigt hållbar men det är faktiskt bara cirka 5 procent av livsmedelskonsumtionen som går via de offentliga köken  - den uppfattningen får man inte när man ser och hör den allmänna debatten.

Glad Påsk!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar