...de kloka orden kom från Emilia Åman (EU-projekt MEDEL) som var en av många inspirerande talare när SIK bjöd in till en dag om skolmåltiden med matgästen i fokus den 10 oktober 2013 i Göteborg.
Mia Prim, måltidsforskare vid SIK och projektledare för "Den svenska skolmaten - en gastronomisk måltidsupplevelse" berättade om deras observationer av skolmatsalar och intervjuer med elever. Den serverade maten var ofta bra men det fanns stor förbättringspotential i måltidsmiljön och de möten som måltiden erbjöd. En viktig aspekt var tiden - att se till att varje elev kan sitta i lugn och ro och äta upp sin mat. I vissa fall var eleverna tvugna att gå för nästa matlag var på ingång, andra gånger handlade det om gruppdynamik - någon i gruppen reste sig och gick och då följde flera med utan att ha ätit upp.
Just nu gör Mia en nationell enkätundersökning för att ta reda på hur en riktigt bra skolmåltid ska vara. Enkäten vänder sig till elever i årskurs 3-9 samt skolrestaurangspersonal och pedagoger som arbetar i grundskolan. Du som är elev, måltidspersonal eller pedagog - gå in och svara på: http://projekt.sik.se/liss/skolmaltidsupplevelsen/
Jag och Lars Åke Bäckman från Skolverket berättade om hur måltiden är en del av utbildningen och hur den bidrar till skolans uppdrag. Måltiden är mer än det som ligger på tallriken och Lars Åke sammanfattade rektorns ansvarsområden kring måltiden:
- Ställ krav och följ upp
- Organisera/schemalägga
- Trivsam måltidsmiljö
- Vuxna och elever äter tillsammans
- Samverkan och kommunikation
Fridaskolans presentation |
Programmet var späckat med intressanta föredragningar från forskning till praktik. Fridaskolan avslutade med en underbar presentation av deras måltidsarbete som hänger ihop med hela skolans värdegrund. Mycket kärlek, närvaro och go mat! Missa inte filmen de visade - energin och engagemanget är grymt smittsamt!
All dokumentation från seminariet kommer läggas ut på projektetshemsida inom kort:
Tack SIK för en innehållsrik och engagerad dag!
Emilia Åman, EU-projekt MEDEL |
Finns det möjlighet att se föreläsningarna på YouTube. Då skulle de komma fler till del?
SvaraRaderaHej Kicki, jag tror tyvärr inte dagen filmades. Håller dock med om att det är ett smart sätt att nå många!
SvaraRaderaVänliga hälsningar
Anna-Karin