En undersökning av ämnet arsenik i risprodukter fick stor uppmärksamhet i förra veckan. Livsmedelsverket har tidigare uppmärksammat detta problem och ger sedan 2012 särskilda råd kring risprodukter. De kan sammanfattas i följande punkter:
Nya undersökningar kommer göras och informationen uppdateras löpande.
- Undvik risdrycker till barn under sex år. Välj istället andra berikade vegetabiliska drycker (t ex havre- och sojadrycker). Risdrycker går bra att servera i skolan och till andra matgäster över sex år.
- Använd inte enbart risbaserad gröt och välling till barn under sex år utan variera med andra produkter.
- Vanligt ris och risprodukter (inklusive riskakor) går bra att ge till barn i alla åldrar, men variera mellan olika produkter och variera mellan ris, potatis, pasta och andra cerealier.
Toxikologerna konstaterar också att halterna arsenik inte utgör någon akut hälsorisk, men det är önskvärt att exponeringen för arsenik är så låg som möjligt, särskilt hos små barn.
Läs mer om rekommendationerna på http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Maltider-i-vard-skola-omsorg/Risdrycker-i-forskola-och-risprodukter-i-offentliga-kok/
Nya undersökningar kommer göras och informationen uppdateras löpande.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar