måndag 29 september 2014

Ny informationsförordning börjar gälla 13 december



EU:s nya regler om information om mat och livsmedel, informationsförordningen, börjar gälla den 13 december. De offentliga köken påverkas främst av nya regler om hur matgästen ska få information om allergener.
I torsdags medverkade vi på två olika användarkonferenser kring kostdataprogram där kostchefer och måltidsansvariga deltog.
Vi informerade bland annat om att Livsmedelsverket just nu utvecklar en vägledning som blir en praktisk tolkning av de nya reglerna och som kan användas av både kommunala inspektörer och livsmedelsföretagare. Även om inte alla tolkningar är klara ville vi komma ut och berätta om de nya reglerna och fånga upp viktiga frågor.
 
 
I stort handlar det om att de nya reglerna ställer högre krav på allergeninformation till matgästerna, men att denna information i många fall kan ges på ett flexibelt sätt. Alla restauranger – både privata som offentliga har skyldighet att informera om maten som serveras innehåller en eller flera av de 14 listade allergenerna. Det gäller alltså även maträtter som inte är ”specialkost”. Det kommer inte att vara tillåtet att säga att man inte vet om ett allergen ingår. De som lagar och serverar maten måste veta. 
De 14 allergenerna som listas i bilaga II i informationsförordningen är dessa:
·         spannmål som innehåller   gluten
·         kräftdjur
·         ägg
·         fisk
·         jordnötter
·         sojabönor
·         mjölk
 
·         nötter och mandel
·         selleri
·         senap
·         sesamfrön
·         svaveldioxid och sulfit
·         lupin
·         blötdjur
 
Hur ska man då förmedla denna information till sina matgäster? Det beror på om maten är förpackad eller ej. Om måltiden serveras oförpackad på en tallrik – även om det är i ett mottagningskök – kan informationen om allergener ges antingen skriftligen eller muntligen. Viktigast är alltid att informationen är korrekt och att matgästen tydligt ser att denna information finns att få, antingen genom att fråga (till exempel en skylt som uppmanar att ställa frågan om matens innehåll) eller i ett broschyrställ synligt placerat vid serveringen.

Om måltiden är förpackad har matgästen rätt till många obligatoriska uppgifter och det finns särskilda regler om hur etiketter ska utformas. Läs mer om det i broschyren ”Märkning av färdigförpackade livsmedel”. Du hittar broschyren här
Utöver dessa finns ytterligare två kategorier: ”Färdigförpackat på kundens begäran” eller ”Färdigförpackat för direkt konsumtion”. De flesta matlådor inom vård och omsorg hamnar här eftersom de är förbeställda och avsedda för särskilda individer, men även exempelvis hämtmat och hämtpizza. Inom dessa kategorier har konsumenten rätt att få veta vilka allergener som ingår, men även fler obligatoriska uppgifter såsom ingredienser, förvaringsanvisningar, bäst före datum, etc. Den viktiga skillnaden mot färdigförpackat är att informationen får ges på ett flexibelt sätt, dvs även muntligen, via ett separat produktblad eller telefonsamtal.
Många av er är redan på banan och ställer om till de nya reglerna. Det är bra, de nya kraven på att kunna informera om allergenerna kan kräva en del nya rutiner och eventuellt även utbildning. Men viktigt är att inte fastna vid etiketter, det finns som sagt utrymme för olika lösningar i väldigt många fall. Vi hoppas kunna komma ut med mer information och praktiska exempel på hur de nya reglerna kan tillämpas ute i offentliga kök.   
Eftersom tolkningen pågår är vi mycket tacksamma för konkreta frågor och exempel från era verksamheter som vi kan spela in till gruppen som tar fram vägledningen så att det blir klart och tydligt vad som gäller redan från början. Hör gärna av er direkt till oss med frågor och exempel. Och missa inte våra branschdagar 11-12 november i Stockholm, program och anmälningslänk hittar du här 
Då kommer våra experter på både allergi och märkning vara med och kunna svara på era frågor!
 

fredag 12 september 2014

Årets Matlandethuvudstad är VÄXJÖ

Mathuvudstaden i Småland är nu också hela Sveriges Matlandethuvudstad 2015.
Välförtjänt tycker vi - inte minst därför att de arbetar så framgångsrikt och entusiastiskt med utveckling av måltiderna både på sjukhuset och i de kommunala köken. En särskild eloge förtjänar Växjö från det offentliga måltidssverige för att de årligen (senast förra veckan) anordnar intressanta seminarier och debatter med fokus på måltiderna i vård, skola och omsorg.
Läs mer om motiveringen för utmärkelsen och vilka de konkurrerade med om titeln på regeringens webbplats Här

torsdag 11 september 2014

Välkommen till Branschdagar 11-12 november!

Vid nyår går tiden ut för vårt projekt Nationellt kompetens-
centrum för offentliga måltider. Men innan dess ska vi hinna med att avsluta våra uppdrag och göra andra roliga och intressanta saker. Bland annat att arrangera branschdagar för alla som arbetar med offentliga måltider den 11-12 november i Stockholm.

Dagen innan, den 10 november, träffas nätverket Mat, Måltider och funktions
nedsättning dit alla också är välkomna.

Tisdag den 11 november har rubriken Aktuell forskning om offentliga måltider. Vi får en inblick i intressanta forskningsprojekt om förskolan, skolan, hemtjänsten, sjukhus och gruppbostäder och tillfälle att diskutera hur de kan tillämpas i verksamheterna. Dagen avslutas med ett mycket spännande föredrag om ”Funktionell dumhet i organisationer”

Den andra dagen den 12 november har rubriken Aktuella branschfrågor på Livsmedelsverket. Då summerar vi vår projekttid i Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg och berättar om våra uppdrag som avslutas i höst. Experter från Livsmedelsverket medverkar och informerar om aktuella frågor som allergi och de nya reglerna om information till matgästerna.

Vi fortsätter också på temat för vårt seminarium i Almedalen med rubriken Slaget om skolmaten. Vem ska bestämma om vilken mat som ska serveras i skolrestaurangerna? Är ökad individualisering ett hot eller en möjlighet?

På kvällen den 11 november finns möjlighet att delta i en middag

Vi hoppas och tror att det blir riktigt intressanta dagar som kommer att ge både ny kunskap, inspiration och tillfälle att umgås med hundratals kollegor från hela landet.

Just du ska känna dig varmt välkommen!

Du kan anmäla dig till en eller flera dagar. Deltagaravgift: 250 kr/dag den 11-12 november. Nätverksträffen den 10 november är kostnadsfri.


Det är begränsat antal platser. Vid många anmälningar förbehåller vi oss rätten att fördela platserna.


 Program och anmälan



tisdag 2 september 2014

Berätta och öka kunskapen, nyfikenheten och förtroendet!

På onsdag den 3 september öppnar tre kök i Lidköping sina dörrar för besökare och inbjuder till matsafari. Ett bra exempel på att visa verksamheten och på det sättet öka kunskapen, nyfikenheten och förtroendet för de offentliga måltiderna.

Det serveras tre miljoner måltider varje dag och det borde det berättas mer om. Det borde berättas mer om alla de som jobbar i köken, deras kunskap och engagemang. Om måltidernas betydelse för hälsa och välbefinnande. Om alla insatser som görs för att höja kvalitén, göra måltiderna goda, näringsriktiga, trivsamma, hållbara och säkra för alla.

Genom att berätta, samtala och visa öppenhet mot omvärlden bygger vi förtroende och ökar kunskapen. Det är så relationer skapas och många missförstånd kan undvikas. För om vi inte själva berättar, vem gör det istället? Vilken bild av de offentliga måltiderna förmedlas då? Ska vi bara synas när vi får försvara, förklara och besvara?

Det finns många olika sätt att berätta. Lidköpings matsafari är ett. Ett annat är att kontakta lokala media när något är på gång. Många verksamheter har upptäckt sociala medier och här går det att lära av varandra. Här ett litet axplock:

Halmstad måltidsservice har sin
blogg Måltidsinspiration i Halmstad – Våra goda sidor.

I Linköping används facebook för information om skolmatsmenyn men också att sprida kunskap om mat och näring. Dessutom bilder och löpande info om jobbet i köken.

Bergfast äldreboende i Osby använder Instagram (@bergfast) och lägger ut fantastiska bilder på maten som serveras och hur måltiderna blir trivsamma med olika aktiviteter.

På Instagram finns också skolkök i Ystad under användarnamnet @skolmatystad_angavast

Flera skolkockar finns på twitter. En av dessa är Håkan Lundholm (@skolkocken) Håkan har också en
blogg

Hur jobbar ni med att öka kunskapen och förtroendet för offentliga måltider? Hör gärna av er till lenab.forsman@slv.se  så kan vi sprida fler exempel här på bloggen under hösten