Måndag och tisdag den här veckan är vi på Skolforum i Stockholm. En läromedelsmässa där tusentals pedagoger kan ta del av nytt undervisningsmaterial. Vi är där och ställer ut ett läromedel som alla redan har – Skolmåltiden! Vid vår sida finns Johan och Daniel som är skolkockar på Runstensskolan i Haninge.
I mitten av november kommer vårt pedagogiska material kring skolmåltiden publiceras på www.slv.se/hejskolmat Det blir 14 lektionsförslag där själva måltiden är läromedlet. Ett kostnadsfritt läromedel som doftar, smakar och ger intryck! Vi har valt att döpa materialet till Hej skolmat!
Intresset är stort! Igår blev vi tvungna att skicka efter mer material då allt gick åt redan första dagen. Många skolkök kan nog göra sig redo för lärare som är sugna på samarbete!
Arbetet med verktygen har pågått hela året och en referensgrupp har bidragit med många goda idéer och tankar. Skolkockarna på Runstensskolan har varit med och gett ett köksperspektiv.
Det finns oändligt med möjligheter kring skolmåltiden! Verktygen är en start som vi hoppas få fortsätta arbeta vidare med tillsammans med både lärare och skolkockar.
Under kommande månader vill vi sprida våra verktyg men också lyfta fram goda exempel på hur skolmåltiden kan vara en viktig del av skoldagen här på Måltidsbloggen. Har ni ett arbetssätt ni vill dela med er av, skicka in en kort beskrivning till oss!
tisdag 28 oktober 2014
torsdag 23 oktober 2014
Sista chansen att anmäla sig till Branschdagarna
Så roligt att intresset är så stort för våra Branschdagar den 11 och 12 november i Stockholm! Anmälningarna har runnit in i en jämn ström och vi är nu nära taket på 300 deltagare. Men det finns platser kvar så är du inte anmäld så gör det nu. Sista anmälningsdagen är på måndag den 27 oktober.
När vi tittar på de anmälningar som är gjorda ser vi en bred representation från många delar av branschen. Särskilt roligt är att så många kommuner finns representerade. En del av dessa kommer att visa upp utvecklingsprojekt och aktiviteter de genomför för att höja kvalitén i sina måltider. Så missa inte chansen att få inspiration, kunskap och träffa kollegor från hela landet. Program och anmälan hittar du här
När vi tittar på de anmälningar som är gjorda ser vi en bred representation från många delar av branschen. Särskilt roligt är att så många kommuner finns representerade. En del av dessa kommer att visa upp utvecklingsprojekt och aktiviteter de genomför för att höja kvalitén i sina måltider. Så missa inte chansen att få inspiration, kunskap och träffa kollegor från hela landet. Program och anmälan hittar du här
måndag 13 oktober 2014
Måltidens dag - och vår praktikant Ida
Den tredje torsdagen i oktober firas Måltidens dag över hela landet och den 16:oktober är det dags igen!
Förskola, skola, omsorg och sjukhus – alla kan delta!
Det är ett perfekt tillfälle för alla kommuner och landsting i landet att uppmärksamma måltidernas betydelse. Ta tillfället i akt och fira detta lite extra! Varför inte erbjuda trerätters middag med en dessert, nygräddat bröd, bjuda på trevlig livemusik eller göra som Halmstad kommuns äldreomsorg gjorde förra året och arrangera en dukningstävling. Det finns alla möjligheter att på ett trevligt och inspirerande sätt fokusera på måltiderna denna dag.
Måltidens dag är ett initiativ från före-ningen Låt måltiden blomma som arbetar ideellt med att uppmärksamma måltidens betydelse för vår kultur och möjligheterna att samlas i i lugn och ro runt ett dukat bord.
Tips och inspiration hittar ni på Folkhälsomyndighetens webbplats
http://www.folkhalsomyndigheten.se/pagefiles/14892/Brickunderla%CC%88gg-A4-MaltidensDag.pdf
http://www.folkhalsomyndigheten.se/pagefiles/14881/Affisch-A2-MaltidensDag.pdf
Ida Rogne
Praktikant
Jag heter Ida Rogne och studerar vid Kostvetarprogrammet på Uppsala Universitet. Jag har varit på praktik på Livsmedelsverket i snart 6 veckor och fått uppleva det mesta. Jag visste långt innan det var dags att ens börja söka praktikplats att det är på just Livsmedelsverket jag ville vara! Så jag sökte långt innan mina kursare och blev naturligtvis jätteglad att jag fick chansen att vara här.
Sedan första dagen har tempot varit 110 % vilket har varit spännande. Jag tror att jag har varit med på det mesta – allt ifrån att anteckna diskussioner på dialogmöten och möte på socialdepartementet till att åka med när mina handledare föreläste om den nya informationsförordningen. Allt har varit givande och spännande. Det jag framför allt tyckte var intressant var de dagar jag fick sitta med i Upplysningen och svara på frågor. Hit kan alla vända sig med sina frågor som rör matvanor, våra kostråd, näringsinnehåll i mat och eventuella risker med livsmedel samt om offentlig kontroll och regler inom livsmedelsområdet. Jag tyckte det var otroligt lärorikt att få sätta sig in i och besvara de frågor som skickats in. Kunskapsboost varje fredagsmorgon – vilken härlig start på helgen!
Gemensamt för allt det jag gjort på Livsmedelsverket att jag lärt mig mycket och jag har öppnat upp ögonen ytterligare för hur viktig den offentliga måltiden är – och hur mycket mer som finns kvar att arbeta med den. Jag har märkt tydligt under denna tid att alla som arbetar inom detta område brinner för det de gör och har en stark vilja och driv att förbättra hela verksamheten!
Jag tycker det känns fantasiskt kul att jag valde detta yrkesområde!
Ida
fredag 10 oktober 2014
Är du stolt över patientmåltiderna på ditt sjukhus?
I dagarna får ett hundratal sjukhusdirektörer ett kuvert från Livsmedelsverket på sitt bord. Kuvertet innehåller en skrift och ett brev som ställer frågan: Är du stolt över patientmåltiderna på ditt sjukhus?
Skriften Sjukhusmåltiden – en viktig del av vården innehåller rekommendationer som är tänkta att fungera som ett verktyg för att kvalitetssäkra måltiden på sjukhus. Läs mer om den här
Vi hoppas att vårt utskick ska inspirera till att starta en process för att måltiderna på alla sjukhus ska utvecklas och tas tillvara på ett bättre sätt. Sjukhusmat som äts upp är både en ekonomisk, hälsomässig och miljömässig vinst. Därför har sjukhusens ledning mycket att vinna på att ställa höga krav och sätta upp mål för strategiskt kvalitetsarbete och att skapa organisationer där måltidsfrågan prioriteras och får ta plats.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)