Deltagarna bestod av ett trettiotal forskare och
andra verksamma inom Sapere-metoden från många delar av världen. Nederländerna,
Frankrike, Norge Danmark, Finland, Tjeckien, Italien, Schweiz, Sverige,
Tyskland samt Japan var representerade. De delade med sig av spännande projekt
och studier till intresserade deltagare. Många projekt som gjorts var på
förskolor på barn mellan 2-5 år. Att jobba med så små barn är relativt nytt och
kräver kreativitet för att kringgå utmaningar såsom att barn har lite tålamod
och begränsad verbal tillgång. Laura Gennaro från Italien berättade om EUs school fruit programme, ur vilket
Italien vidareutvecklat egna insatser och mätningar. Programmets syfte är att
öka barns acceptans och vanor av frukt- och grönsakskonsumtion. En av metoderna
var ett olympiskt fruktspel, med fantasirika grenar för att göra det
motiverande för barnen att äta mer och fler typer av frukt och grönt.
De mest långväga gästerna Junichiro Somei och Yaeko
Kawaguchi från
Japan kom med stort intresse för europeiska framgångar med Sapere och pratade
om sitt arbete med att lyfta smaken umami och hur man kan utvinna den ur olika
råvaror. Med sig hade de en lång torkad algväxt som alla tyckte var roligt att få
känna och lukta på.
Till lunch hade vi bjudit in Ali Banzola, kock på
Drottningdals skola i Norrtälje. Ali är väldigt mån om att engagera barn i hur
måltiden går från jord till bord. Med sig hade han 4 proffsiga skolkockar,
elever i årskurs 6 som imponerade med sin matlagning och härliga utstrålning. De
servereade en god nudelwok med färska grönsaker och närproducerat kött samt en
egenbakad cheesecake med färska bär till dessert. Gästerna visade stor
uppskattning för den icketraditionella konferenslunchen.
På Drottningdalkökets FB-sida finns mer information och inspiration till att skapa hållbara, goda måltider tillsammans med barn. https://www.facebook.com/Drottningdals-kök-337136409745053/timeline/?ref=page_internal
Det var två kunskapsrika och sociala dagar, nästa års träff
hålls i Norge. Om ni är intresserade av att veta mer om nätverket eller ta del
av mer dokumentation från symposiet är ni välkomna att höra av er till
Anna-Karin Quetel.
/Sara Campbell
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar