måndag 12 december 2011

Östgötarna är på G!

Vid två tillfällen under hösten har jag varit i Linköping och där träffat personer som engagerar sig kring utvecklingen av måltiderna i vård, skola och omsorg. För några veckor sedan var jag på Slottet och träffade där ett gäng, med Landshövding Elisabeth Nilsson i spetsen, som har en vision om att Östergötland ska bli kända för att ha ”världens friskaste barn”.
I detta arbete är självklart måltiderna inom förskola och skola centrala. De vill knyta ihop utvecklingsarbete kring måltiderna med forskning – spännande och viktigt och något som vi i kompetenscentret kommer att nyfiket följa. Förra fredagen var det dags igen och denna gång mötte jag en spännande grupp bestående av bland annat politiker, kostchefer och tjänstemän från bland annat Länsstyrelsen och SIK.
Under hösten har de deltagit i ett projekt på temat ”Offentlig upphandling av lokalproducerade livsmedel”. De har haft olika seminariedagar med olika inriktning exempelvis logistik. Jag fanns med på den avslutande seminariedagen för att informera om oss och väcka lite tankar kring hur viktigt det är hur måltidsverksamheten är organiserad i en kommun – är den organiserad på ett sätt som ger de bästa förutsättningarna för utveckling och helhetssyn?
Givande gruppdiskussioner på eftermiddagen – det känns verkligen som att de är på hugget i Östergötland!

2 kommentarer:

  1. Intressant med bloggar, en ganska ny blogg är Livsmedelsverkets nya blogg

    Ännu mer intressant är vad man skriver och mest intressant vad man inte skriver.

    Det man skriver om är kosten och hur man gör runt om i landet. Men inte vad man kan äta för att må bra.

    Senast var man i Östergötland. Man var på ett seminarium om offentlig upphandling av lokalproducerad mat.

    "Jag fanns med på den avslutande seminariedagen för att informera om oss och väcka lite tankar kring hur viktigt det är hur måltidsverksamheten är organiserad i en kommun – är den organiserad på ett sätt som ger de bästa förutsättningarna för utveckling och helhetssyn?"

    Så spännande! Men Livsmedelsverket informerade inte om att barrn och äldre behöver E-kost med mycket animaliskt fett eftersom de med nuvarande SLVs standardkost riskerar undernäring på grund av för litet fett, vitaminer och mineraler i maten. Dessutom minskar kommunens kostnader för inköp av råvaror om man minskar på dyra, voluminösa, vattenrika och energisnåla grönsaker och i stället lagade god mat med mycket smör, grädde och ister.

    Betänk att paprika och gurka kostar mer än oxfilé per 100 kcal. 100 kcal räcker ungefär en timme för en 15-åring eller vuxen kvinna (2 400 kcal/dygn).

    Smör 100 kcal (=14 g) kostar ungeför 72 öre, vispgrädde 93 öre för 100 kcal medan potatis kostar 115 öre för 100 kcal, paprika 1 428 öre för 100 kcal.

    Varför ska vi äta närinsfattiga grönsaker när det finns bättre och billigare alternativ?

    Men den frågan lär jag aldrig få svar på från Livsmedelsverket.

    Öppnar man en blogg får man också besvära sig med att svara på frågorna som ställs. Nu verkar det som om Livsmedelsverket duckar och hoppar undan så fort det kommer en fråga. Inte verkar det bli några svar från andra än de tuffa brudarna som vågar driva bloggen.

    Annars blir man som det SvarsLösa Verket, SLV, a.k.a. Livsmedelsverket.

    Björn Hammarskjöld
    Kreativ kostkonsult och kostexpert

    SvaraRadera
  2. Vi tycker att det är viktigt att lyfta fram olika aspekter på måltiden. Vid detta tillfälle var det organisation och ledarskap som jag hade blivit ombedd att prata kring, vid ett annat tillfälle kan det bli matens innehåll eller måltidsmiljön som står i fokus.

    SvaraRadera