onsdag 11 januari 2012

Måltider en del av kvaliteten i äldreomsorgen


Regeringen fortsätter att satsa på äldreomsorgen. Satsningen gäller främst läkemedelshantering och sammanhållen vård och omsorg. Men att mat och måltider är en viktig del för kvaliteten inom äldreomsorgen, är inte längre någon hemlighet.
Ersättningen till kommunerna är prestationsbaserad och delas ut efter uppvisat resultat. Indikatorer för området nutrition, mat och måltider hämtas från flera källor, till exempel kvalitetsregistret Senior Alert, öppna jämförelser och enkätfrågor i en brukarundersökning.
Kraven för att få del av pengarna höjs år från år. Inför 2013 måste man till exempel ha ett implementerat ledningssystem för kvalitetsarbete, där även nutrition ska ingå.
Det ska bli intressant att följa hur kommuner och utförare svarar upp mot kraven om bättre dokumentation och kvalitetsuppföljning då det gäller mat och måltider framöver.
Läs mer på regeringens webbplats.

1 kommentar:

  1. Dett ämnen borde inte behöva debatteras längre, allt är så självklart redan! Enligt UNT idag:Hebys äldremat i toppklass i landet. Övergång till hemlagat hyllas i riksundersökning. Hör och häpna, man FÅR ha grädde i maten för smakens och näringens skull!! Detta borde även gälla för skolmaten, förbjud mat som fraktas över halva Sverige och låt maten lagas i skolans kök med bra, gärna närproducerade produkter.Det är många föräldrar som protestera mot livsm.verket råd om lättmjölk och margariner i maten.

    SvaraRadera