måndag 27 februari 2012

Nya måltidssidor på Livsmedelsverkets webbplats

Nu har vi gjort om informationen om måltider i vården, skolan och omsorgenLivsmedelsverkets webbplats.

Tanken är att det ska bli både tydligare och lättare att hitta för alla er som arbetar med att utveckla måltiderna.
Du kan hitta sidorna via en knapp till höger på webbplatsens startsida och via en egen rubrik under Mat och näring.
Här finns information om våra råd om bra mat i skolan, förskolan och äldreomsorgen, fakta och statistik om måltidsbranschen, länkar till olika initiativ och projekt för att utveckla måltiderna, exempel på goda måltidsupplevelser, med mera.
Hör gärna av dig till oss om du har synpunkter på sidorna: Vad är bra och vad är mindre bra? Vilken information skulle du önska fanns på webbsidorna?

4 kommentarer:

 1. Hur och var hittar jag statistik över fördelningen av de makronutrienter vi äter, både nu och bakåt i tiden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Erik!

   Via den här länken hittar du Jordbruksverkets statistik om konsumtionsutvecklingen 1960–2006: http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Matvanor---undersokningar/Trender-i-livsmedelskonsumtionen-1960-2006/ . Om du är ute efter ännu äldre statistik finns den beskriven i boken Näringslära för högskolan, Liber.

   På Jordbruksverkets webbplats finns också statistik om konsumtionen 2010 som har publicerats i år: http://www.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/Amnesomraden/Statistik%2C%20fakta/Livsmedel/Statistikrapport2012_1/Statistikrapport2012_1/201201._ikortadrag.htm

   Livsmedelsverket gör också egna matvaneundersökningar.

   Här kan du läsa en rapport från vår undersökning HULK 1989: http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Matvanor---undersokningar/Vuxna/Hulk---Hushallens-livsmedelsinkop-och-kostvanor-1989/.

   Via den här länken kan du läsa om vår undersökning Riksmaten 1997–98 om vuxnas matvanor: http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Matvanor---undersokningar/Vuxna/Riksmaten-1997-98/.

   Och via den här länken vår undersökning Riksmaten 2003 om barns matvanor: http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Matvanor---undersokningar/Barn-och-ungdomar/Riksmaten---barn-2003/.

   Hälsningar
   /Sara

   Radera
 2. Eftersom ni ber om det visar jag här lite av vad som är dåligt i presentationen och föreslår ändringar:

  "Välj i första hand fullkorn när du äter bröd, flingor, gryn, pasta och ris." FÖRSLAG: "Undvik bröd, flingor, gryn, pasta och ris."

  "Välj gärna nyckelhålsmärkta livsmedel." FÖRSLAG: "Undvik myckelhålsmärkta livsmedel."

  "Ät fisk ofta, gärna tre gånger i veckan." FÖRSLAG: "Ät gärna fisk mer än tre gånger i veckan, men undvik fiskkonserver i solrosolja."

  "Använd gärna flytande margarin eller olja i matlagningen." FÖRSLAG: "Använd smör eller kokosfett i matlagningen. Undvik absolut margarin, majsolja och solrosolja."

  Om Ni så vill kan jag motivera förslagen ganska utförligt. Säg till i så fall. En del av motiveringarna hittar ni i Piltsons bidrag på Stephan Rössners blogg, som visas när man trycker på "Piltson" ovan.

  SvaraRadera