tisdag 28 februari 2012

Offentliga måltider i Matlandethuvudstaden


För några månader sedan utsågs Göteborg till Årets Matlandethuvudstad. I förra veckan besökte jag staden och träffade där de ansvariga för måltiderna i vård, skola och omsorg.
Så här löd motiveringen när Göteborg utsågs:
”För att Göteborg kan erbjuda en varierad meny, med havets råvaror i centrum. För en välutvecklad samverkan i regionen som knyter samman stad och land, småskalig livsmedelsförädling och industri samt lyfter fram betydelsen av måltiden inom vård, skola och omsorg. Göteborg är en attraktiv stad för såväl nationell som internationell turism och måltidsupplevelser.”
Jag kan verkligen intyga att de lever upp till skrivningen i motiveringen ”de lyfter fram betydelsen av måltiden inom vård, skola och omsorg”. Här finns ett långsiktigt och strukturerat tänk kring utvecklingen av måltiderna. Men – precis som på så många andra håll i landet brottas de med några tydliga utmaningar i form av fördomar och attityder kring offentliga måltider, ”stuprörstänk” inom delar av organisationen och okunskap.
Det ska bli spännande att följa vad som händer i matlandethuvudstaden under året. De har flera spännande grejer på gång som jag tror kommer att förändra Göteborgarnas attityd kring offentlig måltid i positiv riktning! Håll utkik!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar