onsdag 23 januari 2013

Ny rapport om tungmetaller i livsmedel till små barn. Hur påverkar det menyn i förskolan?


Livsmedelsverket har analyserat tungmetallerna arsenik, blyoch kadmium i olika produkter för små barn: modersmjölksersättning, gröt, välling och vegetabiliska drycker, som ris- och havredryck. Även produkter för barn med särskilda medicinska behov har ingått. Resultatet visar att produkterna gjorda av ris – gröt, välling och risdrycker – innehöll arsenik. I en del produkter fanns också bly och kadmium. Livsmedelsverket ger därför råd om de produkterna. Hela rapporten hittar du här

*****
Vad behöver Du som jobbar i förskoleköket veta?
Ett råd som berör dig som arbetar med förskolans mat, gäller risdryck. Ris innehåller små mängder arsenik.  Barn som inte tål mjölk och i stället dricker rismjölk varje dag under många år kan få i sig för mycket arsenik. Därför rekommendera vi nu att inte ge risdryck till barn under sex år.
Vanligt ris kan också innehålla arsenik, men man behöver inte ta bort det från menyn. Däremot är det bra att varierar mellan ris, potatis och pasta, och att variera mellan olika märken och sorter.

Är det bättre att ge barnet bara hemgjord gröt och välling? Nej, även vanliga spannmål, som till exempel havregryn, skrädmjöl och ris, kan innehålla skadliga ämnen. Så rådet är att lära barnen tycka om olika mat och variera så mycket det går.
Läs mer i frågor och svar till föräldrar och vårdpersonal

5 kommentarer:

 1. Om man har ett barn som är mjölkprotein allergiker och spannmålsallergiker ( ej glutenallergiker ), vad rekommenderar ni då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jari,
   Vid allergi är det mycket viktigt att barnet får hjälp av en dietist för att hitta bra alternativ som ger tillräckligt med näring. Kanske kan sojabaserade produkter fungera? Det är viktigt att de växtdrycker som ersätter mjölken är berikade med vitamin D, kalcium och riboflavin.Livsmedelsverkets råd att undvika risdrycker gäller bara barn under sex år. För barn i skolåldern bedöms halterna av tungmetaller i risdrycker inte utgöra någon risk.

   Vänliga hälsningar
   Anna-Karin

   Radera
  2. Ytterligare kommentar från Livsmedelsverket allergiexpert Ylva Sjögren Bolin: Barnallergisektionen rekommenderar att barn med mjölkproteinallergi och som är under 1 år inte ska äta sojaprodukter. Havreprodukter är ju ofta kontaminerade med andra spannmål så även om ren havre tolereras kanske inte havredryckerna är lämpliga. Livsmedelsverket kan inte ge någon generell rekommendation i detta fallet utan det är bäst att låta dietist och barnallergolog diskutera sig fram till om vad som är lämpligt.

   Radera
 2. Jag har en 15 månaders barn med som är mjölkallergiker..O jag vet att förskolan ger han rismjölk att dricka o lagar mat med rismjölk..Kan jag kräva att rismjölken ska bort från mitt barn?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Risdrycken är inte lämplig för barn under 6 år och du bör påpeka detta för kocken och kanske även kommunens kostchef eller förskolans ledning. Hänvisa till informationen på Livsmedelsverkets webbplats: http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Maltider-i-vard-skola-omsorg/Risdrycker-i-forskola-och-skola/

   Vänliga hälsningar
   Anna-Karin

   Radera