måndag 14 januari 2013

Vad händer i matlandet Sverige?

För att öka kännedom om allt som ”kokar i landets grytor” ska en matnyhet presenteras varje dag på matlandet.se under hela 2013. Vi som jobbar i Matlandet visionen  inom de fem fokusområdena (primärproduktion, förädlad mat, matturism, restaurang och offentlig mat) har antagit utmaningen!  Vi ska tillsammans lyfta fram 365 artiklar om matglädje i matlandets anda för att inspirera och engagera. De artiklar som berör mat i offentlig sektor kommer vi även att uppmärksamma här på bloggen. Känner du till något som du tror kan vara värt att lyfta är du välkommen att höra av dig!


<> <> <> <>


I lördags, den 12 januari, hade vi den första texten som berörde en av våra hjärtefrågor, den beskrev den förändrade måltidsordningen på Kaggeledsgatans äldreboende i Göteborg. Där har man vågat prova något nytt. Eller... är det en återgång till något gammalt? Läs artikeln och fundera!


Många arbetar i äldreomsorgen för att få måltiderna att fungera. Det är en komplex uppgift att balansera mellan värdegrunds- och visionsarbete, gästernas behov och önskemål, nutritionsplaner, upphandling, riskbedömningar samt praktiskt genomförande. På många ställen lyckas man bra, medan andra arbetar hårt utan att riktig nå hela vägen fram. Två återkommande tema är kompetens och fokus på möjligheten. 
Arbetar du i omsorgen och har tankar kring detta är du välkommen att hör av dig. Läs gärna även de anteckningarna som gjordes vid en diskussion om näringsriktighetens problematik i äldreomsorgen, på Livsmedelsverket i våras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar