fredag 8 mars 2013

Internationella skolmatsdagen idag!


 
Idag är det den första gången vi firar internationella skolmatsdagen! Det är ett initiativ från myndigheter och organisationer i Storbritannien och USA. Syftet är att lyfta fram vikten av bra och näringsrika skolmåltider och kopplingen mellan bra matvanor och inlärning. Man vill också sprida goda idéer och koppla samman både matgäster och forskare på området, världen över. Läs mer här: http://www.internationalschoolmealsday.com/about/
Ni som använder twitter – lyft fram er verksamhet och sådant ni är stolta över och tagga med @IntSchoolMeals och #ISMD13. Gör gärna inläggen på engelska så sprider vi svensk skolmat till hela världen!


Foto: Martha Payne,
http://neverseconds.blogspot.co.uk/
På tal om internationellt, ni har väl inte missat bloggen http://neverseconds.blogspot.co.uk/? Nioåriga Martha Payne i Skottland började blogga i maj 2012 för att visa upp vad hon fick till lunch varje dag. Bloggen har fått stor uppmärksamhet och skapat mycket diskussion. Ett tag förbjöds hon av skolledningen blogga och visa bilder från skolmatsalen. Detta resulterade såklart i mediastorm och idag bloggar hon fritt och har satt skolmaten på agendan på ett mycket positivt och konstruktivt sätt. Bland annat arbetar hon med ett välgörenhetsprojekt för att bygga ett skolkök i en skola i Malawi. Barn från hela världen är välkomna att gästblogga, kanske känner ni elever som skulle vara intresserade att fota och skriva om skolmat på engelska? Det är bara att gå in via bloggen och kontakta Martha (genom hennes pappa).

Svenska skolmåltider står som modell och förebild för många länder runt om i världen. Eskil Erlandson var i förra veckan i Washington för att berätta om Sverige det nya matlandet och nordisk mat. Han pratade också skolmat och lyfte fram skolans unika möjligheter att främja en hälsosam livsstil och bra matvanor hos våra barn. De frågor han lyfte som aktuella för svensk skolmatsutveckling var miljö- och klimataspekter och svinn, hur man kan kombinera hälsosamma matvanor med miljösmarta och hur skolmåltiderna kan användas som ett pedagogiskt verktyg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar