måndag 13 januari 2014

Äldremat i rutanDenna vecka uppmärksammar SVT mat och måltider och först ut är äldrematen. Bra att denna viktiga fråga diskuteras eftersom den har en tendens att överskuggas av skolmåltider. Att våra äldre är nöjda med sina måltider är ju minst lika viktigt som att skolbarnen är det om Sverige ska vara i framkant då det gäller offentlig mat. Måltiden borde vara en höjdpunkt på dagen för alla!  

Trenden vi ser med att allt fler äldre bor kvar i eget boende ställer stora krav på kommunerna att hitta bra lösningar för maten inom hemtjänsten. Lösningen är inte enkel och förmodligen finns det inte en lösning utan att det behövs flera olika alternativ att välja mellan för att kunna tillgodose olika behov och önskemål. Det finns många exempel där man är flexibla och hittat olika lösningar, både med kyld mat och med varmmatsdistribution. Lösningen kan vara att låta en buss hämta upp äldre och köra till ett äldrecenter där maten serveras. Det kan vara avtal med en lokal restaurang. Eller att hemtjänstens personal får tid att laga mat. Eller varför inte en utbildad kock som lagar maten hemma hos den äldre? 

I debatten får vi hoppas att det inte stannar vid en diskussion om en matlåda om dagen – dagen består av mer än en måltid – även för de som bor kvar i eget boende trots att man kanske är gammal, skör och kanske sjuk.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar