fredag 24 januari 2014

Politiker kastar sten i glashus i skolmatsdebatten

Skolborgarrådet i Stockholm kritiserade Livsmedelsverkets råd om skolmat i en debattartikel i Svenska Dagbladet i veckan. Idag får hon svar på tal av Generaldirektör Stig Orustfjord och Kompetenscentrets Eva Sundberg.
 
"De flesta skolrestauranger serverar i dag god, säker och, i enlighet med skollagen, näringsriktig skollunch. Eleverna har oftast flera alternativa rätter att välja bland och en rejäl salladsbuffé. Trots detta väljer många elever att äta lite eller ingen lunch alls. Följden blir att de får svårt att orka med såväl lektioner som sig själva under eftermiddagen.

Att som ansvarigt skolborgarråd skylla på Livsmedelsverkets råd om smörgåsfett och val av dryck till maten är att göra det väl lätt för sig.
Skolmåltiden måste ses som en helhet.
Det krävs inte bara god mat på tallriken
utan också en lugn, trygg och trivsam miljö.
Här finns det mycket att göra."
 
Läs hela debattrepliken här

1 kommentar:

  1. Om man hos Livsmedelsverket oroas av att "alltför många elever äter för lite", så torde det bero på att erbjuden mat inte är smaklig och kanske inte ger den energi som behövs för skolarbetet. Margarin och lättmjölk - sådant lockar ju inte alls, och barnen blir ostyriga av att få för lite fett.

    SvaraRadera