Det finns många exempel på människor runt om i landet som engagerar sig för bra måltider. Kompetenscentret ska inte uppfinna hjulet på nytt utan ta vara på det utvecklingsarbete som redan görs.
I tisdags träffade vi Stina Algotson och Joppe Pihlgren från Allebarnsrätten, som engagerar sig för måltiden i förskolan. Med stödpengar från Allmänna arvsfonden driver de en kampanj för att öka kunskapen om måltidens roll hos förskollärare, kökspersonal och föräldrar.
Tillsammans med 11 pilotförskolor provar de olika sätt att öka barnens måltidsglädje, bland annat med inspiration från den franska sapere-metoden. De vill uppmuntra pedagoger och kockar att arbeta tillsammans för att förbättra måltiden och pedagogiken runt den.
Vi på Livsmedelsverket tycker att det ska bli spännande att fortsätta följa Allebarnsrättens arbete.
Åh, det låter jättespännande! Måltidsglädje har ju tyvärr inte fått samma fokus som ex fettdebatten, vilket den absolut förtjänar.
SvaraRaderaVad kul att läsa! Vi behöver lyfta matfrågan och visa vilken bra mat som serveras i våra förskolekök. Debatten handlar mer om vi skall servera standardmjölk eller lättmjölk.
SvaraRaderaMycket bra! Att ge våra barn ett språk att uttrycka sig med kring mat kommer att göra saker så mycket lättare för alla inblandande. Det borde göras en satsning även på de som går på gymnasiet (även om det så småningom kommer dit om de yngre kan det...de skall ju också börja gymnasiet, menar jag...). Konstruktiv kritik för utvecklingen framåt, medan varken ord som "gott" eller "äckligt" är särskilt enkla att jobba med // Fredrik
SvaraRadera