onsdag 16 november 2011

Lär känna oss som skriver Måltidsbloggen


Vi är fyra helt nya medarbetare som arbetar med kompetenscentret.
Eva Sundberg, som leder projektet, har lång erfarenhet som kostchef. Med stort engagemang har hon varit med och byggt upp fungerande kostorganisationer i flera kommuner i Skaraborg. Eva har fått flera utmärkelser för sitt arbete med de offentliga måltiderna.
Anna-Karin Quetel (f.d. Jälminger) är projektets nutritionist. Att stötta kommunerna i Stockholmsområdet för att förbättra skolmåltiderna har varit en av Anna-Karins viktigaste uppgifter innan hon kom till Livsmedelsverket. Det har hon gjort både på Centrum för folkhälsa i Stockholms läns landsting och på Karolinska institutet.
Inger Stevén är dietist och expert på mat i vård och omsorg. Hon har bland annat jobbat med kvalitetsarbete kring måltider i äldreomsorgen. Inger har också lång erfarenhet som konsultande dietist.
Sara Johansson bidrar med stöd för projektets kommunikation och har under många år arbetat med strategiska kommunikationsfrågor i myndighetsvärlden. Bland annat på Socialstyrelsen.
Kontaktuppgifter till oss i projektet hittar du på Livsmedelsverkets webbplats.

5 kommentarer:

  1. Ett fantastiskt projekt som jag med spänning kommer att följa, ni har ett onekligen en hel del att ta tag i.

    SvaraRadera
  2. Visst är det mycket att ta tag i. Vi fyra som arbetar i projektet kommer att göra allt vad vi kan men det är tillsammans med alla andra som engagerar sig för och arbetar med måltidernas utveckling som vi kommer att nå framgång.

    SvaraRadera
  3. Eva Sundberg: "Vi fyra som arbetar i projektet kommer att göra allt vad vi kan..."

    Så bra då! Innebär det att ni kommer att besvara frågor även när dessa till det yttre kan kännas besvärande? Det har redan anlänt flera sådana frågor.

    Den som för oss känns mest angelägen gäller mättat fett, där Livsmedelsverket tidigare inte lyckades backa upp sin argumentering med källhänvisningar och själva generaldirektörskan avbröt vidare diskussion.

    Kan vi räkna med svar här? På en annan "tråd" har jag just lagt in en sammanfattning rörande mättat fett med referat av Mary Enig, men den har inte visats än.

    Ni tänker väl inte göra som Stephan Rössner, som nyligen startade en egen blogg och tvärtystnade när det kom frågor! Kan ses här:

    http://www.seniorbloggen.se/skribenter/kost-och-overvikt

    SvaraRadera
  4. Ni fyra verkar som trevliga och smarta tjejer. Jag förstår att ni som profesionella personer måste ta en ställning och att följa det allmän accepterade ger trygghet. Men, dessa rekommendationer stämmer helt enkelt inte längre. Ni som profesionella måste ta till er ny kunskap, ny forskning.

    Jag rekommenderar att ni börjar med att läsa Uffe Ravnskovs böcker ”Fett och kolesterol är hälsosamt! - Om gamla och nya kolesterolmyter” och “Hur kolesterolmyten hålls vid liv”. Läs sedan Andreas Eenfeldts “Matrevolutionen” och Gary Taubes “Good Calories, Bad Calories: Challenging the Conventional Wisdom on Diet, Weight Control, and Disease”. Mary Enigs ”Know Your Fats: The Complete Primer for Understanding the Nutrition of Fats, Oils and Cholesterol” sedan hittar ni själva många fler… Dessa böcker har starka vetenskapliga referenser, det går att pröva dess trovärdighet.

    Jag är utbildad kostekonom och jag vet vad hjärntvätt är. Den konventionella kunskapen är stark och accepterad som självklart. Tills man börjar läsa “på sidan” – då rasar den konventionella kunskapen som ett korthus.

    Snälla slös inte bort era karriärer i fel inriktning. Vakna, ta ansvar, tänk hur viktigt och spännande era jobb kan vara – om ni bara vågar tänka självständigt. Det är inte lätt att kämpa mot jätten, men om ni bara vågar får ni folkets stöd.

    SvaraRadera
  5. Anita:

    Tycker du verkligen att det är lämpligt att Livsmedelsverket baserar sina råd på vad som står i den populärvetenskapliga litteraturen?

    Jag ser hellre att råden utgår ifrån den samlade kunskapen man har utifrån det vetenskapliga underlaget som finns. Sen tycker jag också det är viktigt att råden inte är ristade i sten utan förändras i takt med nya forskningsresultat. Men det krävs ju (och ska krävas) många väl utförda studier för att kunna dra några säkra slutsatser som ev. kan resultera i nya kostråd.

    SvaraRadera