Alla matgäster i vård, skola och omsorg ska känna matglädje och må bra av maten. Det tycker vi i projektgruppen är en lagom utmanande vision nu när vi nu drar igång Livsmedelsverkets arbete med ett kompetenscentrum för måltider i offentlig sektor. Vi vet att ni är många som håller med om det!
Det är för er som på olika sätt sysslar med måltider i vården, skolan och omsorgen – för att ni ska kunna ge matgästerna de bästa måltiderna – som vi driver kompetenscentret. Vi vill att ni ska ha tillgång till den bästa kunskapen på området, få tips om aktuella aktiviteter och initiativ runt om i landet och stöd för hur ni kan utveckla och följa upp er verksamhet.
Om vi ska lyckas med det behöver vi på Livsmedelsverket kroka arm med alla er i branschen och förstå vad både ni och matgästerna behöver. Därför lägger vi just nu mycket tid på att lyssna på vilka önskemål som finns och att knyta kontakter. Här på bloggen kan du följa och kommentera vårt arbete. Vi hoppas att bloggen ska bli ett sätt att hålla igång dialogen.
Vilket stöd tycker du behövs för att alla ska få bra måltider? Skriv en kommentar till våra blogginlägg eller kontakta oss direkt.
Hur kommer bloggen att fungera i praktiken? Kommer "matgästerna" att kunna blogga; tycka till, tipsa, fråga, kritisera osv? Detta tror jag att det finns ett stort behov av nämligen, både inom skola o vård. Dessutom kan det komma värdefull information från detta håll utan att det blir "silat" genom dem som arbetar med produktionen av maten - som skall ge sin syn också men det är ju alla dom som ska äta maten som måste lyssnas på för hos dem finns "resultatet"! Min erfarenhet är att det finns en stor nyfikenhet hos elever o patienter men också frågor och förslag. Missa inte denna chansen att få lyssna till den grupp som egentligen har svaret på hur resultatet av matlagningen blev - "hur smakade det?" Innovativa och kreativa förslag kommer med säkerhet att komma fram!
SvaraRaderaAnn Nilsson off vet Livsmedelsverket, förälder till 3 elever
Hej Ann!
SvaraRaderaNär vi skriver Måltidsbloggen tänker vi i första hand på dem som på något sätt sysslar med måltider i sitt yrke eller som beslutsfattare. Men vi hoppas att alla som engagerar sig i måltiderna i vården, skolan och omsorgen vill läsa inläggen och komma med idéer och kreativa förslag. Det är vi fyra i projektgruppen som skriver på bloggen, men alla som vill kan kommentera inläggen.
På Måltidsbloggen kommer vi att berätta om pågående arbete och om andra frågor vi vill uppmärksamma läsarna på. Vi vill också testa våra tankar och idéer och lyssna av vilka frågor som diskuteras ute i verksamheterna.
Hälsningar /Sara
Sara:
SvaraRadera"...idéer och kreativa förslag."
Ett kreativt förslag som vi har framfört ett par gånger de senaste fyra åren är att skolbarnen kunde förses med en liten dosa, kanske i snodd runt halsen, som föräldrarna kunde fylla med smör varje morgon, så att de kunde slippa ifrån "lättmargarin" och de skador som dess fleromättade fettsyror i längden kan vålla.
Vad anser ni om det?
Landstinget Dalarna serverar A-kost till patienter och äldre i Mora.
SvaraRaderaÄr det inte så att det enligt Socialstyrelsens senaste vägledning ska serveras en E-kost till äldre?
Hur många kalorier ska en äldre man äta per huvudmål?
A-kost är "allmän kost för sjuka" och den "normalkost" som serveras inom bl a äldreomsorgen. Den innehåller mer fett och protein än SNR-kost. E-kosten är t ex för de som av olika anledningar har nedsatt aptit och endast äter ca 1/2 portion av A-kosten. E-kosten är mängdmässigt hälften av en portíon A-kost men berikad så att den innehåller samma mängd kalorier och näringsämnen.Jag har svårt att förstå varför alla skulle ha den kosten,det är väl bättre att de som äter en hel portion A-kost gör det så de får känna att de blir mätta?
SvaraRaderaVar hittar du information om att alla skall ha E-kost?
Hur många kalorier man behöver beror av olika faktorer såsom ålder, vikt, kön, graden av fysisk aktivitet, eventuella bakomliggande sjukdomar, det är alltså väldigt individuellt. Man kan räkna ut ungefärligt energibehov med hjälp av dessa parametrar. Inom äldreomsorgen ska frukosten innehålla ca 15-20 procent av dagens totala energibehov, lunch ca 20-25 procent och middag ca 20-25 procent.
Hej Anonym 12:07!
SvaraRaderaOm nu Socialstyrelsen (SoS) i sin senaste Vägledning från 2011-09-02 hävdar att äldre bör ha E-kost varför tycker du då att de ska ha en sämre A-kost?
Sedan står det på Livsmedelsverkets hemsida likaväl som i SoS vägledning att män ska ha 3 200 kcal och kvinnor 2 500 kcal/dag.
Vidare står det i båda källorna att huvudmålen lunch och middag vardera bör utgöra 25-35 % av dagens energi.
Att äldre rekommenderas mindre energi än yngre är inkorrekt. Vad skiljer en person som är 59 år från en som är 61 år? Ska de ha olika mängd mat?
Varför ska man ge äldre mindre mat? En anledning kan vara att de då inte orkar vara lika aktiva och blir därmed "mer lättskötta".
Men E-kosten behöver inte berikas om man i stället för 65 g plommonspäckad fläskkarré, 70 g potatis, 1,02 dL berikad "gräddsås" (med 0,1 dL vispgrädde), 40 g ärteromorötter samt 1 dL citronfromage (351 kcal) serverade
125 g nötkött, 1,5 dL (kvinnor) - 2,35 dL (män) äkta gräddsås, 100 g potatis, 100 g grönsaker (=875 resp 1 120 kcal kvinnor resp män)
Råvarukostnad karré 14 SEK för 381 kcal. Det blir omkring 40 SEK i råvarukostnad för rätt portionsstorlek.
Råvarukostnad nötkött är 18-20 SEK för rätt portionsstorlek.
Varför kan man inte ge äldre en näringsriktig mat med kött och vispgrädde till såsen, alltså riktig mat, så att de sluppe extremt kolhydratstinna halvfabrikat till stora "råvaru"kostnader.
Björn:
SvaraRaderaDetta är vad som står i Socialstyrelsens vägledning om A- och E-kost:
"A-kost är grundkosten för de flesta sjuka och ska användas när patientens aptit eller förmåga till fysisk aktivitet påverkas av sjukdomen. Den är avsedd för patienter med måttlig eller ringa fysisk aktivitet, ökat näringsbehov
eller både och."
"Energi- och proteinrik kost (E-kost) rekommenderas till patienter som bedöms
vara undernärda eller i riskzonen för att utveckla undernäring i kombination med dålig aptit. Kosten rekommenderas också till de patienter som hälso- och sjukvården bedömer inte kan täcka sitt energi- och näringsbehov med A-kost."
Jag förstår inte hur du kan få det till att alla äldre ska serveras E-kost?
E-kosten är till för personer som på grund av sjukdom har dålig aptit och endast orkar äta mycket små portioner mat. Därför behöver portionsstorleken vara mindre än A-kosten men ändå innehålla samma mängd energi och protein. Att servera större portioner kött till dessa individer är sällan något alternativ då man inte ens orkar äta upp "normalportionen" och kan känna sig överväldigad och tappa aptiten helt när en stor portion mat läggs upp. Därför berikar man istället maten med extra fett och oftast även med extra protein i form av proteinpulver.
SvaraRaderaFörslagsvis skulle du kunna göra ett studiebesök på närmaste äldreboende och höra hur man gör med A- och E-kost och vad de äldre som bor där samt personalen tycker, troligtvis märker du att verkligheten ser helt annorlunda ut än vad du föreställt dig!
/En som arbetar inom äldreomsorgen
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
SvaraRadera