onsdag 25 april 2012

”Vi ska fortsätta vara bäst i världen!”

”Vi ska fortsätta vara bäst i världen!” sa landsbygdsminister Eskil Erlandsson vid en intervju efter att kockarna i Skolmatsgastro serverat sina tre tävlingsrätter. Engagemanget, stämningen och energin gick att ta på när tävlingen avgjordes på matmässan GastroNord på Stockholmsmässan i Älvsjö den 24 april.
Vi har mycket att värna om och vara stolta över i våra svenska skolmåltider. Även om vi sedan länge bekymrat oss över att eleverna inte äter maten och ibland även över måltidens kvalitet.
Skolmatsgastro, som arrangeras av Lantmännen, är ett sätt att driva utvecklingen framåt. Utvecklingen mot ett ökat gastronomiskt fokus och supporterskaror som vrålar heja-ramsor för sin skolmat är ny. Det är ett privilegium att få vara med nu när detta händer, när vi inte bara pratar om våra svenska skolmåltider som en näringsmässig rättighet utan även sätter dem på den gastronomiska kartan.
Vi på Livsmedelsverket skickar med våra stora gratulationer till alla tävlande lag som deltog, men såklart särskilt grattis till Värnamos Gastrokockar som kammade hem segern!
Läs mer här:

tisdag 24 april 2012

Vill du vara med i ett angeläget nätverk?

Om du hör till dem som i ditt yrke möter personer med intellektuella funktionsnedsättningar, så känner du till att de individuella förutsättningarna i denna grupp är väldigt varierade. Men många har svårigheter förknippade med mat, måltider och nutrition.

Livsmedelsverket tar nu initiativ till ett nätverk för att underlätta erfarenhetsutbyte mellan personer som arbetar övergripande med dessa frågor. Vi börjar med en mejlgrupp för att se hur många som är intresserade av att delta. Vi bjuder även in till ett eller ett par möten om året.

Vi hoppas också att nätverket blir ett sätt att samla idéer som vi kan presentera på Livsmedelsverkets webbplats, så att fler kan få hjälp att utveckla sin verksamhet.

Vill du vara med i nätverket, eller känner du någon som du tror är intresserad av att vara med? Mejla uppgifter om: namn, e-post adress, organisation samt kort beskrivning av hur du arbetar med denna fråga till inger.steven@slv.se. Glöm inte att skriva att du godkänner att vi sparar ditt namn och dina kontaktuppgifter. Hör av dig, gärna innan den 18 maj! Efter detta datum hoppas vi kunna dra igång nätverket.

torsdag 19 april 2012

Nationell studie om skolmat presenteras idag

I dag publiceras en rapport från SkolmatSverige som visar att det finns en del kvar att göra då det gäller skolmatens näringsriktighet – åtminstone var det så för ett år sedan då Karolinska Institutet genomförde undersökningen.  
Insatser behövs för att komma tillrätta med just de här problemen men de måste ske parallellt med andra viktiga åtgärder för att eleverna ska känna matglädje och äta maten.  Till exempel att matsalen har tillräckligt med sittplatser och är trivsam, att eleverna har tillräckligt lång tid för att äta och inte minst att maten är god och tillagas och serveras av kunnig och engagerad personal.
Bara för att näringen går att mäta och redovisa i en tabell får vi inte begränsa oss till detta när vi bedömer kvaliteten på skolmåltiderna.  Verktyget som KI tagit fram bedömer inte bara näringen utan även andra viktiga aspekter av måltidskvalitet.
Att allt fler ser på måltiden som en helhet är en trend som vi ser inom alla typer av offentliga måltidsverksamheter. Vi välkomnar verkligen detta!
På SkolmatSveriges webbplats kan du läsa hela rapporten.

onsdag 18 april 2012

Framtidens finsmakare söker kompetenta kockar

Klockan tre på tisdag den 24 april bjuder vi på Livsmedelsverket in till en paneldiskussion på GastroNord på Stockholmsmässan i Älvsjö. Temat är ”Framtidens finsmakare söker kompetenta kockar”.
På förskolor och skolor runt om i landet finns några av våra viktigaste matgäster. Här behövs de bästa kockarna, som kan laga bra mat och bidra till att måltiderna blir en positiv upplevelse.
Hur blir skolköket bli den drömarbetsplats det borde vara? Det diskuterar vi med skolkocken och kockutbildaren Martin Karlsson, måltidsinspiratören Jennie Andersson, skolmatsengagerade kändiskocken Paul Svensson och en elev från en restaurangskola. Med finns också vår egen Eva Sundberg.
Joppe Pihlgren är moderator och frågor vi tar upp är till exempel hur duktiga kockar ska lockas till skolköken, hur skolkökets status som arbetsplats kan höjas och vem som egentligen ansvarar för att kockarna har den kompetens som krävs.
Varmt välkomna!
Läs hela mässprogrammet på GastroNords webbplats.

fredag 13 april 2012

Spänstigt möte med kompetent referensgrupp


Igår var det premiärmöte för den referensgrupp som ska stötta oss i arbetet med kompetenscentret. Ett ”spänstigt möte”, som någon av deltagarna uttryckte sig efteråt.
Deltagarna hade många intressanta tankar kring vad som är de stora utmaningarna när det gäller de offentliga måltiderna. Det handlar till exempel om att definiera vad som är rätt kvalitet för måltider och att involvera värdegrundsarbetet även i måltidssammanhang på skolor och förskolor.
Viktiga saker för oss att fokusera på i projektet är enligt referensgruppen bland annat måltidsmiljön, att främja samverkan mellan olika yrkesgrupper och att öka kunskapen och medvetenheten om hur komplex en måltid faktiskt är.
Vi avslutade det intensiva förmiddagsmötet med att äta en offentlig måltid på det närliggande demensboendet Ebba-gården. Köttsoppa med ostsmörgås och som dessert en risgrynskaka med saftsås – mums!
Detta kompetenta och kreativa gäng kommer att vara ett betydelsefullt bollplank för oss under projektets gång och också en viktig länk till de olika aktörer som på olika sätt arbetar med att utveckla måltiderna. Det är vi övertygade om!
De som deltog var:
Christina Fjellström, Institutionen för kostvetenskap, Uppsala Universitet, Marianne Backrud-Hagberg, Kost & Näring, Ann-Christine Jonsson, Folkhälsoinstitutet, Lars-Åke Bäckman, Skolverket, Ann-Christin Sultan, Socialstyrelsen, Richard Tellström, Örebro Universitet/Grythyttan, Helene Sjögren, Skolverket, Gunilla Prutzelius, Skolverket, Anna-Karin Quetel, Livsmedelsverket, Sara Johansson, Livsmedelsverket, Eva Sundberg, Livsmedelsverket
Saknades denna gång gjorde:
Hanna Åkesson, Sveriges kommuner och Landsting, Kristina Jennbert, Sveriges kommuner och landsting, Lotta Klinge-Härberg, Karolinska Universitetssjukhuset

måndag 2 april 2012

Äldremässa där seniorer lyfte maten till ministernivå


– På ett äldreboende vi besökte fick vi en schnitzel där vi inte kunde avgöra om det var kött, fisk eller vegetariskt, säger Kerstin Carlqvist från SPF upprört.
Orden uttalas från stora scenen under Äldremässan i Jönköping, som jag besöker 21–23 mars.

Kerstin är en av de drivande pensionärerna i den så kallade Matpatrullen som sedan 2010 ställt krav och uppmärksammat maten i äldreomsorgen.
Matpatrullen provsmakar mat och synar måltidsmiljön. Är de inte nöjda ger de sina idéer om förändring, som sedan kontrolleras genom återbesök. Detta har lett till stor uppmärksamhet och påverkat kommunala beslut om matsystem och produktval.
 Som stöd för Matpatrullens diskussion fanns även Leif Mannerström, på scenen. Han är välkänd kock med engagemang för äldreomsorgsmåltider.
– Det är viktigt med bra råvaror och kompetens hos de som lagar och serverar maten, menar han.
Med i diskussionen var även barn- och äldreminister Maria Larsson.
Många verkade inspirerade av pensionärernas konkreta exempel på hur de varit med och påverkat kvaliteten på måltiderna i äldreomsorgen.

Efter scenframträdandet blev det en intressant diskussion vid Livsmedelsverkets monter, där fler omöjliga och möjliga förslag på aktiviteter dryftades. Mat och måltider är ett ämne som berör.