torsdag 7 juni 2012

Matfestival lockade kockar och pedagoger


Att olika yrkesgrupper behöver jobba tillsammans för att måltiderna ska bli riktigt bra är något vi brukar lyfta i olika sammanhang.
I tisdags fick vi se prov på det i praktiken när förskolekockar och förskollärare från norr till söder samlades till en matfestival på Tekniska museet i Stockholm. Vi på Livsmedelsverket hade bjudit in tillsammans med organisationen Allebarnsrätten.

Alla de 130 som deltog hade ansökt om att deras förskolor skulle utses till ”raketförskolor” och få ett bidrag för att utveckla måltiderna på sin förskola. 50 hade fått utmärkelsen.
Förmiddagen ägnade vi åt workshops om hur man lär barn att hitta sin egen smak, hur barnlitteratur kan användas i arbetet med måltiderna, om att odla tillsammans med barnen och om matlagning både inom- och utomhus. 
På eftermiddagen handlade det om erfarenhetsutbyte: Vad är våra bästa tips och idéer om hur man använder måltiderna i det pedagogiska arbetet, hur man ökar barnens kunskap om mat och måltider och hur man skapar matglädje? Massor av kreativa tankar kom upp. Några av dem publicerar vi på Livsmedelsverkets webbplats.
Deltagarna hade också med sig material som vi samlade till en utställning där de kunde visa varandra hur de jobbar med måltiderna på just sin förskola: Odling på förskolans gård, tema årstider, en kåta med matlagning över öppen eld, bufféer, mat för alla sinnen, barnens egna kokböcker, med mera, med mera.
Vi tror och hoppas att det var ett gäng inspirerade kockar och pedagoger som åkte hem efter dagen. Fulla av energi att jobba vidare för ännu bättre måltider i förskolan!

Håll utkik efter dokumentation från dagen som kommer att sammanställas och läggas ut på vår webbplats. På webbplatsen hittar du även våra råd om Bra mat i förskolan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar