Stjärnkock för en dag. Albin Eldh, 12 år |
Ett smart sätt att integrera skolmåltiderna i verksamheten på skolan är att göra som man gjort i Ystad sedan 2005. Där arrangerar kostenheten aktiviteten "Stjärnkock för en
dag".
Varje dag är det 16 nya deltagare som får gå loss bland köksredskap och spännande recept, under ledning av två av Kostenhetens kockar.
Varje dag är det 16 nya deltagare som får gå loss bland köksredskap och spännande recept, under ledning av två av Kostenhetens kockar.
– Vi ville ge
ungdomarna ett alternativ till alla sportaktiviteter, säger kostekonomen och
initiativtagaren Marie Balksäter, som fick idén när hon för flera år sedan läste
en artikel om kock-kollon i Stockholms skärgård.
Men med personal som
har uppehållstjänst, och alltså är lediga på sommaren, blir det svårare att
ordna matlagningskurser på sommarlovet. På sportlovet däremot är de flesta
kockar i tjänst samtidigt som hemkunskapslokalerna står tomma.
– Det finns många
vinster i det här. Inte minst att vi är med och grundlägger ett intresse för
livet, säger Marie Balksäter.
Läs mer Här
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar