Att maten i äldreomsorgen ska vara bra – det vill säga god, näringsrik, säker och bidra till måltidsglädje – är något som vi alla skriver under på. Men det är inte alltid helt lätt att få ihop allt i praktiken.
Stora resurser läggs ned på att näringsberäkna matsedlar och portioner. Vissa menar att det finns risk för att beräkningarna inte fyller någon funktion och att det är en näst intill omöjlig uppgift att få till och upphandla näringsberäknade menyer som samtidigt är anpassade till den enskildes alla behov, vanor och önskemål.
Vi på Livsmedelsverket får många frågor från kostchefer och dietister som vill ha tydligare vägledning om hur man i kommunerna kan omsätta våra råd om Bra mat i äldreomsorgen och Socialstyrelsens vägledning Näring för god vård och omsorg i praktiken.
I förra veckan träffade vi en grupp sakkunniga för att tydliggöra problemet och komma närmare en lösning. Det var kostekonomer och dietister i olika verksamheter från Skåne till Norrbotten, representanter från Kost och närings fokusgrupp äldreomsorg, Dietisternas Riksförbund, DRF referensgrupp i geriatrik, samt från universitet och Socialstyrelsen.
Nu sammanfattar vi det som kom fram vid mötet för att sedan kunna diskutera frågan vidare med fler av er som jobbar för bra måltider i äldreomsorgen.
Börja med ekologiska närodlade varor till äldre. Mer näring och mening i vardagen.
SvaraRaderaSamt bättre stöd för svenska producenter.
Tack.