fredag 3 maj 2013

Ät och servera bär, men koka dem först!

Många äldreboenden, gruppbostäder, skolor och förskolor gör välsmakande bärsmoothies och bärfilmjölk. Vi hoppas att ni fortsätter med dessa ofta väldigt uppskattade mellanmål, MEN bären måste kokas först. (Man kan även använda sig av färdiga bärpuréer eller färska bär, som inte omfattas av kokrådet).



Färska bär omfattas inte av kokningrådet.
Fler personer än vanligt har de senaste månaderna insjuknat i Hepatit A. både i Sverige och i de övriga nordiska länderna. För att utreda var smittan kommer ifrån pågår ett samarbete mellan länderna. Smittan misstänks komma från frysta bär. För säkerhets skull rekommenderar därför Livsmedelsverket alla att koka djupfrysta, köpta bär innan de äts. Bären ska koka en minut, då dör viruset. Rådet är tillfälligt, tills vi vet var smittan kommer från eller utbrottet avslutats.
 
Rådet gäller även lingon. Så den rårörda lingonsylten ni gör själva från frysta bär rekommenderar vi att ni i stället kokar upp. Håll utkik på Livsmedelsverket webb för att se när rådet tas bort. Mer frågor om näringsinnehåll, hur lång tid det tar innan sjukdomen bryter ut mm, hittar du här. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar