fredag 18 oktober 2013

Schemalagd skollunch, sjukhusmat och måltidsprofil på Stora Måltidsdagen


Paul Svensson utsågs till Årets Måltidsprofil när Stora Måltidsdagen genomfördes igår. Juryns motivering löd:

”För att med engagemang, generositet och glädje delat med sig av sin stora kunskap och passion för gedigen matlagning”

Grattis Paul!

Ett annat uppskattat inslag på Stora Måltidsdagen var Marie Berlin, rektor på Ljungbyhedsskolan som berättade om sitt arbete för att integrera lunchen i skoldagen. Skolan har 400 elever som äter vid fyra sittningar. Klasserna har bestämda platser och schemalagda pedagoger äter tillsammans med eleverna.
Lunchen är en del av lektionen. Marie Berlin berättade om flera positiva resultat när måltiden behandlas som en del av lärandet, bland annat lugnare miljö och halverat matsvinn.

På sjukhusen i Västra Götaland serveras 4,2 miljoner portioner mat per år. Linda Martinsson är produktionschef sedan årsskiftet och berättade om det stora utvecklingsarbete som startats för att höja kvalitén på måltiderna. I det arbetet ingår många olika insatser med fokus på organisation, kompetensutveckling och kommunikation. En stor förändring är införande av en gemensam meny för alla kök i regionen. Det satsas också på kompetensutveckling i alla kök. För att alla ska vara informerade om vad som händer i de olika sjukhusköken och hur utvecklingsarbetet fortskrider skickar Linda ut ett nyhetsbrev. 
Foto: Jakob Fridholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar