fredag 6 juli 2012

Almedalsveckan gav mersmak

Inspirerad och med stärkt engagemang lämnar jag Visby och årets Almedalsvecka. Veckan erbjöd ett fantastiskt utrymme för vår hjärtefråga offentliga måltider och en mängd aktörer lyfte ämnet på ett eller annat sätt. Några av seminarierna kan du läsa om här på Måltidsbloggen.

Veckan erbjöd många tillfällen att träffa andra aktörer inom den offentliga måltidsbranschen och som så många gånger förr slås jag av vilken kraft och engagemang det finns runt om i landet och hur starka vi blir när vi krokar arm. Nästa år hoppas och tror jag att vi blir ännu fler som lyfter den offentliga måltidsfrågan i Almedalen och att det blir ännu fler som kommer på seminarierna. 

Almedalsveckan är en politikervecka. Därför är det kanske inte så förvånande att en ekonomifråga ­– upphandlingsproblematiken – fick stort utrymme.  Det är positivt och lovande att det på senare tid verkar ha ljusnat något kring denna problematik. Färre talar nu om lagstiftningen som ett hinder för att köpa bra produkter och alla parter verkar överens om i vilken riktning vi ska gå.

På nationell politisk nivå finns ett engagemang för måltiderna i vården, skolan och omsorgen. Det engagemanget behöver sippra ned till beslutsfattare på lokal och regional nivå om måltiderna ska kunna bidra till att göra Sverige till det nya matlandet i Europa. För att arbetet i offentliga kök ska få högre status och locka till sig kompetent personal krävs att måltidsfrågan blir en hjärtefråga för fler kommun- och landstingspolitiker.  Bra måltider behöver inte kosta mer än dåliga, men ger många mervärden. 
Nästa års Almedalsvecka får vi se till att föra måltidsfrågorna ännu ett steg framåt!

1 kommentar:

  1. Tack för bra bevakning. Era beskrivande texter har fått mig att känna att jag var på plats med er, i Almedalen. Hälsar Inger

    SvaraRadera