torsdag 5 juli 2012

Eget tillagningskök med cook and chill

Måltiden ska bidra till att patienten blir frisk snabbare – inte bara genom att maten är näringsriktig, utan genom att erbjuda matglädje genom valfrihet, delaktighet och en trevlig matsituation. Södersjukhuset har bestämt sig för att starta ett eget tillagningskök.

Almedalsveckan är fullt av goda exempel som pågår runt om i landet. Ett spännande projekt växer just nu fram på Södersjukhuset. Deras nya tillagningskök ska vara i drift 2015.
"Vi vill skapa en topprestaurang med hög kvalitet och valfrihet. Patienten ska kunna välja sin mat från en meny och vi tänker inte använda så mycket industritillverkad mat", sa Lena Lundin, sektionschef/projektledare.

Ett annat viktigt mål är att minska svinnet och därmed matens negativa miljöpåverkan.  
I projektet arbetar man också för att mötet och rummet runt måltiden ska bidra till matglädje. En inredningsarkitekt har fått rita förslag till hur matrummen kan göras trevligare och personalen ska utbildas för att mötet runt maten ska bli bra.
"Sjukhuset är bra på så många olika slags möten – men matmötet har vi inte brytt oss om tidigare. Det vill vi ändra på genom det här", sa Marie Sjöstedt, vårdenhetschef.

Sjukhuset samarbetar med kocken Marcus Aujalay. Han komponerar bland annat menyerna.
En fråga som några i publiken ifrågasatte var att Södersjukhuset tänker använda sig av metoden ”cook and chill”. När maten lagats kyls den snabbt ned till tre grader och transporteras sedan ut på avdelningarna. Där värms den i mikrovågsugnar när den ska serveras.
"Systemet medför både valfrihet och bättre flexibilitet", sa Lena Lundin. "Maten förlorar inte så mycket näring, det möjliggör bra hygien och underlättar produktionen."                     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar