tisdag 3 juli 2012

Krav på stärkt nutritionskompetens i sjukvården

Vårdpersonal som har utbildning kring nutrition och måltider, en välfungerande kommunikation mellan köks- och vårdpersonal och mat som smakar gott. Så skapas bra sjukhusmåltider enligt Kost & Närings regeringsrapport ”Bästa sjukhusmaten”, som presenterades tidigare i år.
Varför saknar då vårdpersonal ofta kompetens i de här frågorna? Vad kan man göra åt saken? Det diskuterade riksdagspolitikerna Åsa Coenraads och Eva Sonidsson, läkaren och nutritionsexperten Gunnar Akner och Kost&Närings egen Christina Mörtl under tisdagsförmiddagen.
Gunnar Akner menar att ett problem är att nutrition inte längre är en specialistkompetens för läkare – trots att problem med nutrition är vanligt hos patienterna. ”Finns det ingen medicinsk specialitet finns heller ingen infrastruktur för frågorna. Och då finns det ingenstans där intresset för nutrition kan odlas.”
Åsa Coenraads tycker att initiativet måste komma ”underifrån”, från dem som arbetar i vården. Sedan kan politiker och profession måste samverka för att hitta bra lösningar på problemet. Och studenterna på vårdutbildningarna måste kräva mer undervisning i nutrition.
Enligt Christina Mörtl behöver professionen se att politiker och chefer prioriterar de här frågorna. De kan inte driva på utvecklingen utan det stödet.
Eva Sonidsson menar att det hon och andra oppositionspolitiker kan göra är att lyfta upp frågorna i riksdagsmotioner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar