onsdag 4 juli 2012

Skolmatens pris - hur billigt får det egentligen bli?

I dag kostar en genomsnittlig skollunch 31 kr (varav 9,48 kr går till livsmedel). Summan skiljer sig mellan kommuner – de som satsar mest lägger 4 gånger mer pengar än de som satsar minst.

Hänger verkligen resurserna med de nya kraven på näringsriktiga, hållbara skolmåltider? undrade Annika Unt Widell (Skolmatens vänner). Eva Sundberg (Livsmedelsverket) kontrade med ”En näringsriktig skolmåltid behöver inte kosta mer” och med det lämnade faktiskt debatten pengafrågan! Kanske är Annikas fråga lite svår att ta för sig själv? Sambandet mellan budget och måltidskvalitet är nog inte helt spikrakt och påverkas ju av såväl engagemang som kompetens.

Vi måste lyfta och se personerna i köken, menade Annika. Sluta säga mattant och skolbespisning! Idag har vi kockar i våra skolrestauranger!


Förutom Annika och Eva fanns även Monica Sihlén (Miljöstyrningsrådet), Åsa Hagelstedt (Djurskyddet Sverige) och Ingmar Olsson (Sveriges Grisföretagare). Åsa och Ingmar tryckte hårt på att vi bör handla livsmedel med samma hårda kvalitetskrav som vi faktiskt ställer på våra egna livsmedelsproducenter. Annica sade bestämt att kostchefer och kök VILL handla medvetet, vi måste alla se till att de kan göra det!

Moderatorn Axel Hansson (LRF) sammanfattade med att vi behöver ökade resurser men kanske inte så mycket som vi tror – det viktiga är att politiken visar vägen! Genom att ställa krav kan vi öka kvaliteten på maten som serveras. De billigaste produkterna håller inte den kvalitet vi vill ge till våra skolbarn.

Se film från debatten här: http://www.skolmatensvanner.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar