tisdag 3 juli 2012

Världens bästa patientmåltider?

Multinationella företaget Sodexo, som bland annat säljer mat- och måltidslösningar för sjukvården, bjöd in till diskussion på temat ”hur skapar vi världens bästa patientmåltider?”. Företagets Stefan Forsgren presenterade förstås fördelarna med de egna tjänsterna, men vi fick också ta del av andra perspektiv på vad som gör bra måltider på sjukhus.
Flera paneldeltagare, bland annat läkaren och näringsexperten Ingvar Bosaeus och Kost & Närings Marianne Backrud-Hagberg, påpekade att det ofta är svårt med matlusten för den som vårdas på sjukhus. Då måste maten smaka extra gott, vara anpassad till patientens önskemål och behov och han eller hon ska få rätt stöd kring måltiderna.
Diskussionen handlade också om centraliserad matlagning kontra egna tillagningskök. I Stockholm får vissa sjukhus maten levererad utifrån medan andra lagar maten på plats. Landstingsrådet Stig Nyman (KD) tycker att det ska bli spännande att utvärdera effekten av olika lösningar. Även i Skåne provar man nu olika lösningar på olika sjukhus berättade oppositionslandstingsrådet Ingrid Lennerwald (S).
”Det viktiga är hur maten ser ut när den kommer ut till patienten. Det är inte produktionslösningen som är grejen.”, menade Ingvar Bosaeus. Han tycker det är bra att politikerna nu verkar göra ett omtag kring måltidsfrågorna och uppmanar dem att använda sig av all den kunskap som redan finns. Det är till exempel ingen ny kunskap att man måste se till hela måltidsupplevelsen.
Livsmedelsverkets Anna-Karin Quetel frågade hur landstingen vet om maten verkligen äts upp. Svaret blev att man i och för sig tittar på matsvinnet, men att det annars inte görs några systematiska uppföljningar. Ett område att utveckla med andra ord för att ta reda på om vi är på väg mot "världens bästa patientmåltider"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar