fredag 21 december 2012

God Jul önskar vi Er!

Ett stort TACK till alla er som under året på olika sätt samverkat med oss för att utveckla måltiderna i vård, skola och omsorg.
För vår del är det ett fantastiskt innehållsrikt arbetsår vi nu lägger bakom oss. Tänk så många roliga och för branschen utvecklande aktiviteter som genomförts runt om i landet av såväl oss som alla andra duktiga och engagerade personer och organisationer. Personer och organisationer som, precis som vi, drivs av övertygelsen om att en utveckling av de offentliga måltiderna främjar en positiv utveckling av Sverige - det nya Matlandet! 

Nu drar vi oss undan några dagar för att fira Jul och Nyår med våra familjer.

Med tillönskan om en riktigt God Jul och Gott Nytt År!

onsdag 19 december 2012

Projekt som utvecklar offentliga måltider: 3

Fokus Matglädje är ett nationellt projekt för att förbättra den offentliga måltiden. Långsiktiga utvecklingsarbeten startas i kommunen, med hjälp av Hushållningssällskapets matkonsulter.

Margareta Frost Johansson är projektledare. Hon menar att en viktig del av arbetet är att skapa bra relationer mellan olika personalgrupper i kommunen. Stolthet är ett nyckelord. Läs mer om projektet här.


Detta är ett projekt som under 2012 fått stöd till insaster på livsmedelsområdet, från Jordbruksverket. Se alla projekten från 2012 inom offentlig mat här.

onsdag 12 december 2012

Förskoleinspiration från sprudlande matfestival

I början av juni samlades 130 förskolepedagoger och förskolekockar för att utbyta idéer och inspirera varandra. Livsmedelsverket och Allebarnsrätten hade bjudit in till Tekniska muséet i Stockholm och under dagen blandades workshops med erfarenhetsutbyte och goda exempel.

Varje förskola inbjöds att ta med eget material och ställa ut under dagen. Vi vill gärna dela med oss av förskolorans exempel och idéer.
Två kostvetarstudenter har hjälpt oss att sammanställa och förpacka material från dagen. Välkommen att inpireras här.

Har du själv något material eller idé som du tycker skulle komplettera förskolorns exempel, är du välkommen att höra av dig.


tisdag 11 december 2012

Seminarier i samverkan

Nu har vi genomfört de halvdagsseminarier i Malmö, Göteborg och Stockholm om skolmåltiderna som vi sett fram emot så länge. Ca 250 deltagare slöt upp och vi hoppas och tror att de åkte hem med ny kunskap och inspiration. Vi väntar spänt på utvärderingen. För oss innebar seminarierna många givande möten och samtal om måltidsverksamheten i kommunerna.


Seminarierna var ett samverkansprojekt med Skolverket, Sveriges Kommuner och landsting (SKL), Skolinspektionen och Miljöstyrningsrådet där alla bidrog med sin kompetens om skolmåltiderna. Ett mycket roligt och givande samarbete som är viktigt både för oss och för er ute i verksamheten.  

Om du inte var med så finns seminariet här att följa i efterhand på olika sätt. Se hela seminariet i Malmö som filmades eller en kortversion på knappt 10 min. På sidan finns också föreläsarnas presentationer.

Stort tack alla deltagare som kom och till våra samarbetspartners!

måndag 10 december 2012

Projekt som utvecklar offentliga måltider: 2


Aptitretande mellanmål
Att producera lockande och smakliga energi- och näringstäta produkter för målgruppen sköra äldre, är en ständig utmaning för livsmedelsföretagen. Det finns många produkter på marknaden men det behövs bättre och godare alternativ, menar Gunnar Hall på SIK. Han leder ett projekt som syftar till att utveckla nya frukost- och mellanmålsprodukter. Förhoppningen är att få fram produkter med rätt näringsprofil och som uppfyller alla sensoriska krav.

Detta är ett projekt som under 2012 fått stöd till insaster på livsmedelsområdet, från Jordbruksverket. Se alla projekten från 2012 inom offentlig mat här.

fredag 7 december 2012

Skollunch på Lilla akademien


Förra veckan hade vi vårt sista seminarium riktat till beslutsfattare tillsammans med Skolverket, Skolinspektionen, Miljöstyrningsrådet och SKL. Vi passade då på att bjuda in till presslunch där vi ville uppmärksamma pressen på vårt unika samarbete kring skolmatsfrågan.  Som vanligt ville vi äta mat lagat i offentligt kök.  Nära vår seminarielokal fanns muskikskolan Lilla akademien. I det pyttelilla köket hittade vi två måltidsengagerade kostekonomer i färd med att tillaga maten. Vi fick smaka på härlig näringsriktig mat, som även serverades till ca 400 elever och lärare.
Karin och Karina i en välförtjänt paus

I skolrestaurangen såg vi glada barn med fyllda tallrikar och de allra flesta tog från det smakliga salladsbordet.
På väg in i matsalen fanns en ”svinn-tallrik” som symboliserade det som slängt per matgäst (mängden slängd mat delat på antal portioner). Karin och Karina berättade att mängden mat som kastades blev mindre, från dag till dag. Ett enkelt och tydlig sätt att uppmärksamma svinnproblemet.

onsdag 5 december 2012

Lunch med REA!



Det var riktigt trevligt och en stor ära att få äta lunch och prata skolmat med reportern Ylva på barnprogrammet REA i fredags. REA är det ett konsumentprogram på SVT för och med barn och ungdomar. Programmet har en skön ”barn kan” attityd och det var underbart att se att den var lika tydlig även bakom kulisserna. Ylva ställde många bra och kloka frågor om skolmat. Vi pratade om ur viktigt det är att maten äts upp, att den är god och nyttig och serveras i en trivsam miljö. Vi pratade också om hur man som elev kan engagera sig och vara med och påverka maten som serveras på skolan. Programmet sänds den 15 januari.

torsdag 22 november 2012

Projekt som utvecklar offentliga måltider: 1



Matlandetvisionen önskar profilera Sverige som ett matland. Maten i den offentliga sektor tillhör ett av de fem fokusområdena. Varje år delar Jordbruksverket ut pengar som stöd till olika projekt. Under 2012 har 12 projekt fått medel till projekt för att utveckla de offentliga måltiderna. Vi kommer belysa dessa med beskrivande texter på våra webbsidor.
Först ut är LRF Riks med projektet Skolkock möter bonde projektledare är Annika Unt Widell, Skolmatens Vänner. Arbetet vill utveckla modeller för gårdsbesök för att öka kunskapen om råvaror, etablera kontakt och skapa en dialog mellan kostchefer, skolkockar och bönder/matproducenter.


EkoMatCentrums arbete har det beskrivande projektnamnet Klimatsmart och ekologisk mat i offentligsektor - rådgivning, kompetensutveckling och benchmarking. Projektledaren Eva Fröman berättar att de arbetar med att utbilda i klimatsmarta måltider. Kurserna vänder sig till matlagare, kostchefer och politiker i både kommuner och landsting runt om i landet.
Vi återkommer med texter om fler projekt

Detta är två projekt som under 2012 fått stöd till insaster på livsmedelsområdet, från Jordbruksverket. Se alla projekten från 2012 inom offentlig mat här.

onsdag 14 november 2012

Nordisk mötesplats

Förra veckan var jag och Anna-Karin på Nordisk konferens i Oslo och berättade på olika sätt om vårt arbete med offentliga måltider i Sverige.

Konferensen som arrangerades av Nordiska ministerrådet inom ramen för programmet Ny Nordisk mat blev precis den kreativa möteplats som arrangörerna hoppats på. http://nynordiskmad.org/

Det var en massa intressanta och inspirerande föredrag att ta del av men det gavs också utrymme för kontaktskapande med andra aktörer runt om i Norden som arbetar med utveckling av måltider inom vård, skola och omsorg på olika sätt.

En riktig höjdare var att få träffa de barn som bjöd oss på lunch bestående av

traditionell fiskekake.Barnen hade tidigare fått undervisning på matkulturcentret för barn, Geitmyra. http://www.geitmyra.no/om-geitmyra
En skolinnovation som syftar till att lära med alla sinnen. Att få förståelse och intresse för mat, matkultur, livsmedelsframställning och matlagning. Eller som de säger på Geitmyra: Vi vill bidra til at barn og unge blir glade i mat som gjør dem godt! 
Den idén borde vi fånga upp och förverkliga även i Sverige!

fredag 9 november 2012

Måltider i gruppbostaden

Nu börjar det hända något på våra sidor om måltiden i gruppbostaden. Inledningsvis har vi tillsammans med Statens folkhälsoinstitut, tagit fram en broschyr. Den riktar sig till chefer som ansvarar för grupp- och servicebostäder. Den handlar om maten som lagas i boenden för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Förhoppningen är att den ska inspirera chefer att lyfta upp måltidsfrågor på agendan.

Broschyren innehåller grundläggande information samt en del tips och idéer på hur man tillsammans med kostkompetensen i kommunen, kan arbeta för att öka kunskapen och intresset för bra mat och måltider hos personalen. Så att personalen i sin tur, ska kunna känna sig trygga och inspirerade i att uppmuntra de boende att äta bra och varierad mat.
Brochyren finns att ladda ner eller skicka efter kostandsfritt från Livsmedelsverkets webbutik

onsdag 7 november 2012

Veckans kock

Nu finns en film på Livsmedelsverkets webbplats som som visar ett exempel på hur man på förskolan kan involvera sina små matgäster i måltidsverksamheten. På köpet får man till samverkan mellan kock och pedagoger. 

Kanske är det just här som intresset och nyfikenheten väcks hos Edvin 5 år för matlagning - vem vet, han kanske blir nästa generations förskolekock?! 

I samband med inspelningen träffade jag Edvins mamma och hon berättade att hans intresse för matlagning vuxit sen han blev "Veckans kock" på förskolan, han ville exempelvis gärna laga mat till familjen där hemmavid. 

Detta är ett lysande exempel på hur denna förhållandevis enkla idé, som ursprungligen kom från en engagerad kock, skapar mervärden på så många sätt. 

Gå in och kolla på filmen och låt er inspireras till att använda måltiderna som en integrerad del av barnens dag på förskolan!
http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Maltider-i-vard-skola-omsorg/Maltider-i-forskolan/

fredag 26 oktober 2012

På praktik i verkligheten


Vi tackar Karin och Manal som varit praktikanter hos oss under 6 respektive 4 veckor för att de ville komma och följa oss i vårt arbete - lycka till framöver!

Nedan ser ni Karins reflektioner:

Efter 6 veckor på Livsmedelsverket, men kanske framför allt ute i arbetslivet, har jag fått ett helt annat perspektiv på vad man kan göra när man är färdigutbildad kostvetare. 
Från första dagen har jag fått följa med på det mesta, allt från mässor till nätverksträffar och utbildning. 
Jag har ihop med Manal (som bara hade 4 veckor) fått hålla i ett mindre projekt med i stort sett fria händer vilket gör att man utvecklas och engageras i uppgiften på ett helt annat vis.

Ett av uppdragen jag fått jobba med handlade om att sammanställa inspiration från en heldag med förskolepedagoger och förskolekockar till tips och idéer som man själv kan testa ute på sin förskola. Det kommer inom kort publiceras på hemsidan.

Det som slagit mig mest under praktiktiden är att det finns så otroligt många människor ute i landet med ett driv att alltid vilja förbättra verksamheten och alla verkar tycka att de har världens roligaste jobb! 
Där vill jag också vara och helst redan nu, men innan dess ska jag läsa klart sista året. 

Karin Hagberg
Kostvetarstudent på IKV i Uppsala

tisdag 23 oktober 2012

Fler beslutsfattare sökes...


... till seminarierna "Så klarar din verksamhet nytt lagkrav på skolmaten"

Det finns fortfarande platser kvar på höstens skolmatseminarier till politiker och förvaltningschefer i Malmö, Göteborg och Umeå.

Vi har förlängt sista svarsdatum till fredagen den 26 oktober.

Läs mer om seminarierna här:
www.slv.se/skolmat

torsdag 18 oktober 2012

Film - Lära med Måltiden

Från och med i dag kan ni se vår nyligen inspelade film "Lära med Måltiden". En film som vi önskar  ska inspirera till att skolmåltiden bättre än i dag används som en integrerad del av skolans arbete.
Jag har haft den stora förmånen att vara med vid filminspelningen och jag fick nypa mig i armen flera gånger för att förvissa mig om att det jag var med om var sant. 

Filmen visar på vilken potential det finns med skolmåltiderna. Jag fick på skolan förmånen att träffa skolledning, pedagoger och kökspersonal som arbetar mot gemensamma mål för barnens bästa. 
Inspelningen gjordes en dag i slutet av augusti  när regnet öste ner, att ställa in utematlagningen bara för att regnade fanns från skolans sida inte en tanke på. Det var bara för mig och det ytterst flexibla filmteamet att ta på oss regnkapporna och fälla upp paraplyt över filmkameran och hänga på!

Resultatet hittar ni via nedanstående länk - hoppas att den ger er inspiration till att, än mer än i dag, få in skolmåltiden som en integrerad del av skolans verksamhet. 

torsdag 11 oktober 2012

Förbjuder lagen att äldre är med vid matlagningen?

– Hur kan ni göra på detta vis? Varför förbjuder ni äldre att känna sig behövda? Har ni hört talas om trivsel och matglädje? Den rakryggade mannen från Matpatrullen, ser argt på mig. Det tar några minuter innan vi rett ut missförståndet och vi båda pustar ut. Innan vi skiljs får jag en kram och lovar samtidigt att lyfta upp frågan på Livsmedelsverkets webb och på denna blogg...
 
Många äldre har lagat mat hela livet och tycker om att få vara delaktiga i arbetet med matsedelsplanering, receptgenomgångar, dukning, förberedelse och tillagning av mat.
Det finns många sociala fördelar med att ta med de äldre i arbetet kring måltiden och ingenting i lagstiftningen som hindrar, så länge den mat som serveras är säker och tjänlig.
Det som behövs är att diskuterar igenom vilka specifika ”hygieniska faror” som skulle kunna uppstå, samt anpassa arbetsrutinerna efter det. Det behöver inte vara krångligt eller svårt.
När resonemanget är färdigt kring vilka speciella arbetsrutiner som behövs för att passa till just er arbetsplats och era äldre, är det viktigt att all personal som arbetar i köket får vetskap om vad som gäller.

onsdag 10 oktober 2012

Vill du genomföra ett projekt inom mat och måltider för vård, skola eller omsorg? Då kan du söka och få pengar!

Matlandetvisionen syftar till att profilera Sverige som ett matland på många områden. I visionen finns fem fokusområden och offentlig mat är ett av dem. Varje år delar Jordbruksverket ut pengar som stöd för olika projekt inom fokusområdena. Inför nästa år kommer projekten prioriteras utifrån följande nyckelord:

· Samverkan
· Innovation
· Efterfrågan och konsumentbehov
Detta gäller inom alla fem fokusområden.
Här kan du läsa om de projekt som fått pengar inom de fem områdena under 2012.

Vilka kan söka? De som kan söka är organisationer, förening eller företag.
 
Vad krävs för att få stöd? För projektstöd gäller att resultatet av projektverksamheten ska vara av allmän nytta och resultaten kunna spridas nationell. Det finns flera kriterier som måste vara uppfyllda för att projektet ska komma i fråga. Från förra året vet vi att flera ansökningar föll på att de inte levde upp till kraven. Så läs igenom kraven noga och vässa pennan. OBS sista dag att söka 12 november. Lycka till!
 

 

tisdag 9 oktober 2012

Ett silver som är guld värt!


I går vann ”Team Swedish School restaurants” silver i mat-OS i tyska Erfurt.

Tack Michael Bäckman, Fredrik Kämpenberg, Martin Karlsson, Even Bakke och Lyndon McLeod för att ni bidragit till att svenska offentliga måltider tagit ännu ett kliv framåt i utvecklingen!

Ert stora engagemang för vår bransch är GULD värt!

Grattis från oss här på Livsmedelsverket!

måndag 8 oktober 2012

Svenska skolkockar tävlar i OS

Alldeles strax får vårt svenska skolkockslandslag veta sin placering i dagens deltävling. De deltar i Culinary Olympics, "matlagnings-OS" som pågår mellan den 5-10 oktober i Erfurt, Tyskland. Det är första gången Sverige deltar med ett lag skolkockar. Deltävlingarna pågår till onsdag då de slutliga medaljörerna koras.

Vi håller såklart tummarna allt vi kan! Följ laget direkt på deras Facebook sida: http://www.facebook.com/pages/Team-Swedish-School-restaurants-for-the-Olympics-2012/312378332131861

fredag 5 oktober 2012

”Mer än bara ett klassrum … ”

…är ett nytt inspirationsmaterial från NCFF och Folkhälsoinstitutet. Och visst är skolan verkligen mer än bara ett klassrum! Förutom olika utemiljöer är "Mat och måltid" en av de pedagogiska miljöer som beskrivs. Eva Flygare skriver:
”I Sverige tillbringar nästan alla barn 13 år i skolan. Det innebär 2314 skoldagar och lika många skolluncher under hela skoltiden. Under denna tid finns det tusental möjligheter att påverka mat och matval.”

Med praktiska råd, idéer och lästips kan man läsa mer om:
  • Utematlagning
  • Styla skolrestaurangen
  • Pedagogisk måltid
Beställ eller ladda ned materialet på:
http://www.fhi.se/Publikationer/Alla-publikationer/Mer-an-bara-ett-klassrum---Ett-inspirationsmaterial-kring-pedagogiska-miljoer-som-framjar-halsa-och-larande/

Och missa i hela friden inte denna fina broschyr från Projekt MEDEL i Göteborg. Den heter ”Måltiden – en del i lärandet” och beskriver även den hur måltiden kan användas som ett pedagogiskt redskap. Läs mer och ladda ned här:
http://euprojektmedel.com/2012/09/06/ny-inspirationsbroschyr/
  




torsdag 4 oktober 2012

Lärarens roll vid måltiden

Apropå förra blogginlägget tyckte vi att delen om pedagogiska måltider var extra spännande. Christine presenterade tre olika lärarroller där man interagerar olika mycket med barnen.
  • Den sociala lärarrollen innebär att läraren pratar mycket med barnen om måltiden.
  • Den utbildande lärarrollen pratade inte lika mycket med barnen utan visade mer hur en måltid går till.
  • Den undvikande lärarrollen åt med sina kollegor och pratade inte alls med barnen.
Christine Persson Osowski presenterade också ACTS- teorin ( the Adult to Child-oriented Teacher role theory for School meals) och enligt den kan alla tre lärarroller ses som både vuxen- och barnrelaterade. När man fokuserar på barnet så anpassar man sin roll efter barnets vilja och perspektiv.

Det finns många olika aspekter när det kommer till pedagogiska måltider. Ett barnorienterat lärande ihop med den sociala eller den utbildande lärarrollen leder till att man kan använda måltiden som ett pedagogiskt redskap! 

Karin Hagberg och Manal Diraoui
Kostvetarstudenter ute på praktik

tisdag 2 oktober 2012

Fastvuxna tankar om skolmat

Rykande färsk forskning på skolmat menar att den negativa bilden av skolmat är en social konstruktion vi har skapat och håller fast vid. Alltså att det är mer ett ”accepterat sätt att tänka” snarare än verklighet. Man ser på skolmåltiden som en ”andra klassens måltid” på grund av minnen av att den serveras i bristfällig miljö, av otrevlig personal och avsaknaden av social samvaro vid måltiden. Allt detta, tillsammans med en begränsad budget, snäva ramar och höga krav gör arbetet i skolmåltidsverksamheten till en verklig utmaning. 

Den ideala skolmåltiden beskrevs som en måltid med mycket grönsaker, många rätter att välja på, mat lagad på skolan i en trevlig och lugn miljö. 
 
När man tänker på hur många skolmåltider som skulle klassas som ”ideala” i verkligheten är det väl ändå dags att ändra på den där sociala konstruktionen av dålig skolmat!?

Den här studien och mycket mer intressant kring finns att läsa i Christine Persson Osowskis avhandling som presenterades i fredags den 28 september. Andra spännande områden som tas upp är olika lärarroller vid en pedagogisk måltid och barns uppfattningar om mat och skolmåltider. Gå genast in på länken nedan och hämta hem avhandlingen. En bra svensk sammanfattning finns på sidan 60!
 

måndag 1 oktober 2012

Mitt i Matlandet!

De offentliga måltiderna är på allas läppar just nu. På den Matlandetkonferens som genomfördes på Öland i förra veckan var det få av de som stod på scenen som inte nämnde hur viktiga de offentliga måltiderna är för att nå visionen att Sverige ska bli det nya Matlandet.

Många delar vår uppfattning att det är kunskap och kompetens som är en framgångsfaktor för en positiv utveckling av såväl de offentliga måltiderna som Sverige – det nya matlandet.
På tal om det!  - nu är det hög tid för landets politiker och chefstjänstemän att anmäla sig till våra seminarier i november på temat ”Så klarar din verksamhet nytt lagkrav på skolmaten”.

Mer information, inbjudan och anmälan finns på denna länk: www.slv.se/skolmat

tisdag 25 september 2012








Nu närmar sig vecka 42 med stormsteg och med det, uppmärksamhetsveckan ”Ett friskare Sverige” . Nu är hög tid att finslipa aktiviteter eller lägga till något nytt. Vill du få idéer och se vad andra planerar att göra på olika platser i landet, kan du titta på aktivitetslistan.
I år infaller även måltidens dag på torsdagen i uppmärksamhetsveckan, så möjligheten att slå ett slag för bra mat och trivsamma måltider är stor.

Som inspiration och hjälp finns en mängd olika material att ladda ner eller beställa. Här finns bland annat bordsryttare och brickunderlägg för olika verksamheter. Vykort med slogans vilka kan skickas som e-post, samt fullspäckade broschyrer och faktaspäckade rapporter.

Våga ta chansen att göra det där lilla extra och få mer positiv uppmärksamhet kring din verksamhet.
Tidigare blogginlägg om Måltidens dag: onsdagen den 16:e maj 2012



onsdag 12 september 2012

Boka in skolmatseminarier för politiker och andra beslutsfattare

Alla barn i grundskolan har rätt till en näringsriktig skollunch. Det slås fast i den nya skollagen.

  • Vad innebär kravet i praktiken?
  • Vad kan du som beslutsfattare göra för att förbättra skolmåltiderna?
  • Hur kan livsmedelsupphandlingar bidra till miljöarbetet och måltidskvalitet?
Frågorna besvaras på ett halvdagsseminarium som anordnas på fyra platser i höst. Medverkar gör Nationellt Kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg vid Livsmedelsverket, Skolverket, Sveriges Kommuner och landsting (SKL), Skolinspektionen och Miljöstyrningsrådet.

Målgrupp: Kommunernas politiker och chefstjänstemän med ansvar för skolan samt huvudmän för fristående skolor, specialskolan och sameskolan.
Datum och orter:
  • 8 november i Malmö
  • 14 november i Göteborg
  • 22 november i Umeå
  • 28 november i Stockholm (OBS nytt datum!)
Anmälan senast den 15 oktober 2012. Seminarierna är kostnadsfria men en avgift på 500 kronor tas ut för de som anmäler sig men ej deltar.

Mer information och anmälan finns inom kort på denna länk: www.slv.se/skolmat

tisdag 11 september 2012

Lena ersätter föräldralediga Sara


Lena Forsman
Vår kommunikatör Sara har nu gått på föräldraledighet.
Lena Forsman vikarierar för henne. Lena är i grunden journalist och har mångårig erfarenhet av intern och extern kommunikation, opinionsbildning och ledarskap.
Lycka till Sara och välkommen i gänget Lena! 

onsdag 5 september 2012

Het debatt om vegetariskt i skolan


Det är bra för både hälsan och klimatet att äta mycket vegetariskt. Det är de flesta överens om.  Men hur andelen vegetariskt ska öka i de offentliga måltiderna, om det råder det stora meningsskiljaktigheter. Debatten om köttfri måndag eller annan veckodag går hög och engagerar både elever, skolpersonal, kostchefer och politiker. Här exempel från Östersund och Härnösand. 

I vissa skolor har elever drivit på för införandet av köttfri meny, exempelvis serveras enbart vegetariskt på Globala gymnasiet i Stockholm. På andra skolor protesterar eleverna och vill ha köttet tillbaka.

Frågan har också blivit stor i den politiska debatten och partier motionerar om köttfri måndag och får mothugg på ledarsidorna.

Frågan förtjänar en debatt men det vore synd ifall den enbart handlar om veckodagar när det, som alltid, finns flera lösningar och alternativ.


Läs mer:

tisdag 28 augusti 2012

Inspirerande möte med engagerade skolbarn


”Det borde vara mer växter och lite musik i högtalarna.”

”Jag tycker att det är jobbigt när killarna skriker i matsalen. Men annars är det ganska bra här.”

”Jag tycker att det är viktigt att de inte ändrar mattanter hela tiden. Då blir jag blyg.”

”När man kommer till matsalen är man jättehungrig. Men viss mat är jättevattnig och då blir man inte hungrig längre.”

Rummet, mötet, maten. Barnen i den skolrestaurang där jag hälsade på häromdagen var rörande överens med oss i kompetenscentret att det är många saker som måste fungera för att man ska känna matglädje i skolan.

Syftet med mitt besök var att samla några citat som vi kan använda i en skrift vi tar fram om offentliga måltider. Det var inte svårt att få tankar och förslag om vad som är viktigt kring skolmåltiderna och hur det skulle kunna vara. Barnen är verkligen engagerade i skolmaten!

Jag gick därifrån inspirerad och stärkt i övertygelsen att vi prioriterar rätt frågor i arbetet med måltiderna i skolan, vården och omsorgen.

torsdag 23 augusti 2012

Nu är vi laddade inför höstens arbete!


Välkomna tillbaka till Måltidsbloggen efter sommaruppehållet!

Nu har vi laddat batterierna ordentligt och är redo att ta itu med höstens utmaningar i vårt arbete med att på olika sätt bidra till en positiv utveckling av de offentliga måltiderna i landet.

Hösten kommer att vara innehållsrik, nedan kan du se några av aktiviteterna som vi planerar för.

Vi kommer att:

  • Presentera korta filmer om ”Måltiderna som pedagogiskt verktyg – i utomhusmiljö” och ”Barn i kök”
  • Uppdatera Livsmedelsverkets råd Bra mat i skolan
  • Samla in, sammanställa och publicera branschfakta
  • Anordna en nätverksträff kring måltider för personer med intellektuell funktionsnedsättning
  • Diskutera med ansvariga för databasen Dabas kring behovet av förbättrad näringsinformation i deras system
  • Medverka i flera konferenser, bland andra MAT 2012 i Växjö, Matlandetkonferensen på Öland, Stora Måltidsdagen i Stockholm och Ny Nordisk Mats konferens i Oslo.
  • Träffa branschfolk i bland annat i Jämtland, Dalarna, Östergötland och Skåne.
  • Delta vid erfarenhetsutbyte med kollegor från Tyskland som besöker Sverige
  • Sist men inte minst: Under november månad bjuda in till seminarier för politiker kring näringsriktiga skolmåltider på fyra platser runt om i landet.

Följ vårt arbete på bloggen under hösten. Full fart – nu kör vi!

tisdag 21 augusti 2012

Gärna fet fisk i förskolan och skolan – men undvik strömming

Bild på flicka och strömmingNästan all fisk är nyttig. De flesta av oss skulle må bra av att äta mer fisk. Men det finns fisksorter som kan innehålla förhöjda halter av till exempel miljögiftet dioxin. Det gäller några feta fiskar som fiskas längs framför allt Norrlandskusten och vid Vänern och Vättern.

Många vet att gravida bör undvika att äta sådan fisk. Färre känner till att rådet också gäller barn och unga kvinnor, eftersom giftet lagras i kroppen.


I Livsmedelsverkets råd skriver vi att det är bra om skolan och förskolan serverar fisk 1­–2 gånger i veckan och att det en av gångerna bör vara fet fisk som sill, lax och makrill. Råden uppdateras nu och där förtydligas att man bör undvika fiskar som kan innehålla förhöjda halter miljögifter. Strömming bör undvikas helt.


I dagarna drar Livsmedelsverket igång informationskampanjen "All strömming är inte nyttig" för att öka kunskapen om riskerna. Kampanjen riktar sig främst till unga kvinnor, barnfamiljer, yrkesfiskare och fritidsfiskare i de regioner där problemen är störst.


Planerar du måltider i förskolan och skolan? Läs mer om vilka fisksorter som barn och unga bör undvika på kampanjsajten www.nyttigfisk.se.

söndag 8 juli 2012

Glad sommar!

Nu sommarstänger Måltidsbloggen.
Vi laddar batterierna och är tillbaka igen med nya friska tag under andra hälften av augusti. Då är det full fart igen med vårt arbete att på olika sätt bidra till en positiv utveckling av den svenska offentliga måltidsbranschen.
Till dess önskar vi er alla en riktigt skön sommar!

fredag 6 juli 2012

Almedalsveckan gav mersmak

Inspirerad och med stärkt engagemang lämnar jag Visby och årets Almedalsvecka. Veckan erbjöd ett fantastiskt utrymme för vår hjärtefråga offentliga måltider och en mängd aktörer lyfte ämnet på ett eller annat sätt. Några av seminarierna kan du läsa om här på Måltidsbloggen.

Veckan erbjöd många tillfällen att träffa andra aktörer inom den offentliga måltidsbranschen och som så många gånger förr slås jag av vilken kraft och engagemang det finns runt om i landet och hur starka vi blir när vi krokar arm. Nästa år hoppas och tror jag att vi blir ännu fler som lyfter den offentliga måltidsfrågan i Almedalen och att det blir ännu fler som kommer på seminarierna. 

Almedalsveckan är en politikervecka. Därför är det kanske inte så förvånande att en ekonomifråga ­– upphandlingsproblematiken – fick stort utrymme.  Det är positivt och lovande att det på senare tid verkar ha ljusnat något kring denna problematik. Färre talar nu om lagstiftningen som ett hinder för att köpa bra produkter och alla parter verkar överens om i vilken riktning vi ska gå.

På nationell politisk nivå finns ett engagemang för måltiderna i vården, skolan och omsorgen. Det engagemanget behöver sippra ned till beslutsfattare på lokal och regional nivå om måltiderna ska kunna bidra till att göra Sverige till det nya matlandet i Europa. För att arbetet i offentliga kök ska få högre status och locka till sig kompetent personal krävs att måltidsfrågan blir en hjärtefråga för fler kommun- och landstingspolitiker.  Bra måltider behöver inte kosta mer än dåliga, men ger många mervärden. 
Nästa års Almedalsvecka får vi se till att föra måltidsfrågorna ännu ett steg framåt!

torsdag 5 juli 2012

Samma allergiinformation på restaurang som i butik

Samma krav på information om allergiframkallande ämnen (allergener) på livsmedel köpta i butik, som på mat du köper på restaurang eller äter i offentliga kök. Det är Livsmedelsverkets linje och också innehållet i en ny föreskrift, berättade Inger Andersson, vid det seminarium Astma- och allergiförbundet arrangerade i Almedalen.
I december 2014 måste livsmedelsföretagen leva upp till kraven i nya EU-gemensamma regler för märkning av mat som finns i den så kallade informationsförordningen. Marianne Jarl, Astma- och allergiförbundet, var tydlig med sin åsikt:
"Listan består av 14 allergener. Det är bara ett litet axplock av alla allergener som finns och att följa listan räcker inte om man vill skydda konsumenten. Istället gäller det för restauranger och storkök att hålla koll på vad man har i maten och få in det i arbetssätt och rutiner.”
Inger Andersson höll med och bjöd in aktörerna till kommande diskussioner om hur de nya reglerna ska hanteras.
”Att gå på restaurang eller äta mat i skolan tillhör ju själva livet och alla måste kunna känna sig trygga med maten.”
Stefan Lundin, Visita (före detta SHR), tyckte att de nya reglerna är bra. Han trodde inte på att ange allergener i menyerna.
”Det viktiga är kommunikationen mellan gästen och kocken. Frågar man om det finns det ärtor i maten så bör man kunna få svar på det.”
Kunskapen om allergener varierar stort på restauranger och storkök och Marianne Jarl berättade hur barn med allergier och överkänslighet kan hamna i mycket jobbiga sociala situationer när de känner att de inte kan lita på den information de får om maten.

Kompetens på tallrik

Sofia Berglund, Kommunal, inledde
med en faktagenomgång om måltider
Till ett av veckans mest ambitiösa seminarier hade Stiftelsen Måltidsmuseum i Grythyttan, Kommunal och LRF samlat representanter för hela kedjan från jord till bord: LRF, Martin&Servera, Miljöstyrningsrådet (MSR), Örebro läns landsting, Livsmedelsverket och Kommunal.
Vi fick också träffa skolkockarna Katarina Gustafsson och Marita Gunnarsson, som gav oss en inblick i hur de lagar mat av hög kvalitet och skapar måltidsglädje i Hässleholm.”Kvinnor kan...trolla med knäna! De åstadkommer något bra, trots dåliga förutsättningar.”, kommenterade Kommunals Annelie Nordström.
Mia Kling från Örebro läns landsting, Eva Sundberg, Livsmedelsverket och Nils Berntsson, Martin&Servera lyfte fram behoven av kompetens på flera nivåer: duktiga kostchefer, kunniga beslutsfattare och upphandlare som vet vilka krav de ska ställa krav och följer upp dem.
Kompetenta skolkockar från Hässleholm
Mljöstyrningsrådets Monica Sihlén uttryckte glädje över att kommuners och landstings ambitionsnivå vid upphandlingar har ökat. Och Sören Persson från LRF och vår egen Eva Sundberg efterlyste en närmare dialog mellan primärproducenter och storköken som ett sätt att förbättra upphandlingarna.

Magnus Kindbom (C) från Landsbygdsdepartementet och Matilda Ernkrans (S) från Jordbruksutskottet fanns även de på plats och kommenterade. Till dem skickade panelen med sina idéer om vad som bör göras för att utveckla måltiderna:
Hela panelen, minus Sören Persson
”Tala om och marknadsför de offentliga måltiderna!” tyckte Mia Kling och Monica Sihlén.
”Ingen legitimation höjer statusen på ett yrke om man inte kan försörja sig på jobbet.” menade Annelie Nordström.
”Förbättra insikten om att kvalitet lönar sig!”, sade Nils Berntsson.
”Möjligheterna att utbilda sig kring måltider på högskolenivå måste bli bättre. Och måltidsfrågorna borde ingå i utbildningen för yrkesgrupper som läkare och pedagoger.” efterlyste Eva Sundberg.

Matilda Ernkrans tycker att regeringen måste ha mer helhetstänk och långsiktighet i arbetet med mat och måltider, till exempel koppla ihop frågorna mer med miljö- och arbetsmarknadspolitiken.

Magnus Kindbom sade att det finns ett stort intresse för måltidsfrågor hos många av regeringens departement och minstrar. Han lovade att han ska göra sitt för att synliggöra det intresset mer och bidra ytterligare till ett helhetstänk kring måltiderna.